Ελληνικά
Giriş Tarihi : 29-09-2022 10:25

Ρωσικό σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream

Ρωσικό σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εικάζουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις διαρροές αερίου στη Βαλτική. Μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες στην Ευρώπη.

Προβληματισμός επικρατεί γύρω από τις διαρροές που εμφανίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream1 και 2, ο οποίοι ξεκινούν από τη Ρωσία, διατρέχουν υπόγεια και σε μεγάλο βάθος τη Βαλτική και φτάνουν στη Γερμανία. Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης. Στη συνέχεια όμως ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε "ζημιές". Πρόκειται για "περιπτώσεις χωρίς προηγούμενο" σε 3 από τους 4 αγωγούς, και μέσα στην ίδια ημέρα. "Είναι άγνωστο πότε το σύστημα θα λειτουργήσει και πάλι".

"Στοχευμένες επιθέσεις"

Νωρίτερα η Σουηδική Αρχή Ναυτιλίας έκανε λόγο για τρία σημεία διαρροών, το ένα στη σουηδική θαλάσσια οικονομική ζώνη και τα άλλα στη δανική οικονομική ζώνη. "Οι διαρροές βρίσκονται πολύ κοντά, νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ", δήλωσε εκπρόσωπός της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για σύμπτωση; Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel επικαλούμενη κύκλους ασφαλείας αλλά και βάσει άλλων στοιχείων. Το Spiegel επικαλείται μάλιστα άνθρωπο που έχει γνώση των γεγονότων από μέσα. Με λίγα λόγια, οι ενδείξεις συντείνουν κατά πάσα πιθανότητα σε σαμποτάζ, σε πράξη δολιοφθοράς, ή ακόμη και σε επίθεση επί τη βάσει της χρονικής αλληλουχίας και της ισχυρής απώλειας πίεσης στον Nord Stream 1.

Βάσει πρώτων εκτιμήσεων της κατάστασης "το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο" αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς αρχές Σεπτεμβρίου με την Ρωσία να επικαλείται αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων. Όμως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί είναι γεμάτοι με φυσικό αέριο. Πάντως το ναυτικό της Δανίας και Γερμανοί ειδικοί αλλά και από άλλες χώρες προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτό το συμβάν και να εντοπίσουν τι ακριβώς συνέβη, αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPΑ.

"Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε"

Συν τω χρόνω πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλίνουν προς την εκδοχή της επίθεσης. Αίφνης για την πολωνική κυβέρνηση οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανικές αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. "¨Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων" δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαροσβία. "Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων". Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, η οποία βρίσκεται στην πολωνική πόλη Γκολενιόφ, κοντά στο Στετίν, για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pap, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα σημεία των διαρροών είναι κοντά, και στην ερώτηση εάν πρόκειται για σαμποτάζ, είπε: "Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα".

Αλλά και η κυβέρνηση στη Μόσχα δήλωσε "εξαιρετικά ανήσυχη"  για τις διαρροές. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση" είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στην ερώτηση, εάν πρόκειτια για σαμποτάζ, είπε ότι "καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μετά τη διαρροή αερίου από τους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, οι αρχές της Δανίας καλούν τα πλοία να αποφύγουν το νησί Μπόρνχολμ σε ακτίνα πέντε μιλίων. „Η διαρροή είναι επικίνδυνη για τη ναυτιλία", δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές της Δανίας. Από τη σκοπιά της Γερμανικής Περιβαλλοντικής Βοήθειας (DUH), δεν υπάρχει κανένας σημαντικός κίνδυνος για το περιβάλλον, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, επανέναρξη λειτουργίας μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στον Nord Stream 1, όχι μόνο δεν αναμένονται, αλλά θέτουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου υπό πίεση. Οπως γράφει η Handelsblatt, τα ευρωπαϊκά Future φυσικού αερίου ανέβηκαν σήμερα Τρίτη κατά 11,5% στα 193, 50 ευρώ. Αν και κανένας εκ των δύο αγωγών δεν προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο, τα περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.  

πηγη

LMLM

LM