Avrupa
Giriş Tarihi : 27-05-2024 10:47   Güncelleme : 29-05-2024 11:29

Norveç, Filistin'i tanıdı

Norveç, Filistin'i tanıdı

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanımasına dair resmi belgeleri, Brüksel'de bir araya geldiği Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'ya teslim etti.

Filistin Devletini tanıma kararı aldığını açıklayan Norveç, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'ya resmi diplomatik belgeleri teslim etti.

Oslo, hafta içerisinde yaptığı açıklamada, AB ülkeleri İspanya ve İrlanda ile birlikte Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurmuştu.

Bu adım, İsrail'in sert tepkisine neden olmuştu.

Analistler, söz konusu kararı, Gazze'de yedi ayı aşkın süredir devam eden saldırılarda "İsrail'in yalnızlığını daha da arttıran" tarihi bir adım olarak değerlendiriyor.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Filistin Başbakanı Mustafa'ya resmi belgeleri Brüksel'de teslim etti.

Öte yandan Filistin Başbakanı Mustafa, pazartesi günü AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının yanı sıra diğer üst düzey AB yetkilileriyle bir araya gelecek ve ülkesi için destek isteyecek.

Kuzey Avrupa ülkesi Norveç, Avrupa Birliği üyesi değil.

Üç ülkenin diplomatik adımı, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği ve halen işgali altında tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bağımsız bir devlet kurmak isteyen Filistinlilere verilen desteğin bir göstergesi.

Norveç, Filistin'in yanı sıra İsrail ile de yakın ilişki içinde. Ancak uzun yıllardır bağımsız bir Filistin Devleti fikrini savunuyor ve destekliyor.

Bu arada İspanya ve İrlanda'nın resmi tanıma töreni, 28 Mayıs salı günü gerçekleştirilecek.

Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkeler

Filistin adına tarihi süreç, 1988 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat'ın Filistin'i başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet olarak ilan etmesiyle başladı.

O tarihte bu yana 142 ülke Filistin'i devlet olarak tanıdı.

Bu rakam, 193 üyeli Birleşmiş Milletler'in üçte ikisinden daha fazlasına tekabül ediyor.

ABD'nin yanı sıra 27 üyeli Avrupa Birliği'nin yarısından fazlası ise Filistin'i devlet olarak tanımıyor.

AB üyesi bazı ülkeler, son süreçte yaptıkları açıklamalarda, "koşullar uygun olduğunda" Filistin'i devlet olarak tanıyacakları yönünde açıklamalar yaptı.

euronews

LMLM

LM