Avrupa
Giriş Tarihi : 03-04-2024 12:02

Okula silahlı saldırı: 1 öğrenci öldü 2'si yaralandı

Okula silahlı saldırı: 1 öğrenci öldü 2'si yaralandı

Saldırı, başkent Helsinki'nin bir banliyösü olan Vantaa'da yaklaşık 800 öğrencisi ve 90 kişilik personeli olan bir okulda meydana geldi.

Finlandiya'da bir okula düzenlenen silahlı saldırıda 12 yaşındaki üç çocuğun vurularak yaralandığı ve yine 12 yaşındaki şüphelinin ise gözaltına alındığı bildirildi. Polis daha sonra yaralı çocuklardan birinin öldüğünü duyurdu. 

Polis sözcüsünün yaptığı açıklamada, kurbanların hastaneye kaldırıldığını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Yerel belediye saldırının, başkent Helsinki'nin bir banliyösü olan Vantaa'daki, birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar yaklaşık 800 öğrencisi ve 90 kişilik personeli olan Viertola okulunda gerçekleştiğini duyurdu.

Viertola okulunun müdürü Sari Laasila, Reuters'e "Acil tehlike sona erdi" dedi ve olay hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

İçişleri Bakanı Mari Rantanen sosyal medya hesabından, "Gün korkunç bir şekilde başladı. Vantaa'daki Viertola okulunda silahlı saldırı olayı yaşandı. Şu anda pek çok ailenin yaşadığı acıyı ve endişeyi ancak hayal edebiliyorum. Şüpheli yakalandı." dedi.

Finlandiya'da daha önce yaşanan okul saldırıları, ülkede bireysel silahlanma politikasının sıkılaştırılmasına neden olmuştu.

2007 yılında Pekka-Eric Auvinen, Helsinki yakınlarındaki Jokela Lisesi'nde altı öğrenciyi, okul hemşiresini, müdürü ve kendisini tabancayla vurarak öldürdü.

2008'de, bir başka öğrenci Matti Saari, Finlandiya'nın kuzeybatısındaki Kauhajoki'deki bir meslek okuluna ateş açtı. Silahı kendine doğrultmadan önce dokuz öğrenciyi ve bir erkek personeli öldürdü.

Finlandiya, 2010 yılında silah mevzuatını sıkılaştırarak tüm ateşli silah lisansı adaylarına yetenek testi uyguladı. Başvuranlar için yaş sınırı da 18'den 20'ye çıkarıldı.

Avcılık ve hedef atışlarının popüler faaliyetler olduğu 5,6 milyon nüfuslu ülkede 1,5 milyondan fazla ruhsatlı ateşli silah ve yaklaşık 430 bin ruhsat sahibi bulunuyor.

euronews

LMLM

LM