Yunanistan
Giriş Tarihi : 09-03-2024 11:17

Özel üniversite karşıtı öğrenciler Atina'yı birbine kattı!

Özel üniversite karşıtı öğrenciler Atina'yı birbine kattı!

Binlerce öğrenci, devlet üniversitelerinden alınan diplomaların değerini düşüreceğini söyledikleri reformu haftalardır barışçıl bir şekilde protesto ediyor, ancak Başbakan Kyriakos Miçotakis'in milletvekillerine tasarıyı destekleme çağrısı yapması üzerine gösteriler şiddetlendi.

Yunanistan'da özel üniversitelerin açılmasına karşı çıkan öğrenciler, parlamentodaki oylamaya öncesinde Atina'nın merkezinde polise molotof kokteyli attı, güvenlik güçleri de göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Binlerce öğrenci, devlet üniversitelerinden alınan diplomaların değerini düşüreceğini söyledikleri reformu haftalardır barışçıl bir şekilde protesto ediyor, ancak Başbakan Kiryakos Miçotakis'in milletvekillerine tasarıyı destekleme çağrısı yapması üzerine gösteriler şiddetlendi.

Geçen yıl haziran ayında ikinci dönemi kazanan Miçotakis, yasanın on binlerce Yunan öğrencinin yurt dışındaki üniversitelere göçünü tersine çevirmeye yardımcı olacağını, bunun da on yıldır süren mali krizden kurtulmaya çalışan bir ekonomiye destek olacağını savunuyor.

Başbakan tasarının aynı zamanda Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin geri kalanıyla uyumlaştırılmasına yardımcı olacağını ve yüksek öğrenimde rekabeti artıracağını söyledi.

Muhafazakar hükümetin 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekilini kontrol etmesi nedeniyle tasarının onaylanması muhtemel.

"Parlamento yalnızca önemli bir tasarıyı oylamaya değil, aynı zamanda büyüme ve sosyal adalete yönelik radikal ve cesur bir eğitim reformunu onaylamaya da çağrıldı." diyen Miçotakis, "Sonunda devlet dışı, kâr amacı gütmeyen kuruluşların ülkemizde faaliyet göstermesine olanak tanıyacak" ifadelerini kullandı.

Tasarı, hükümetin geçen ay kabul edilen eşcinsel evlilik yasasını da içeren reform gündeminin bir parçası.

Yunanistan, yıllık ekonomik üretiminin yüzde 3 ila 4'ünü eğitime harcıyor, bu da AB ortalamasının altında. Ancak Miçotakis, tasarının devlet üniversitelerine yönelik fonların artırılmasını öngördüğünü söyledi.

euronews

LMLM

LM