Avrupa
Giriş Tarihi : 31-05-2025 09:25

Rusya Sırbistan'ı sırtından bıçaklamakla' suçluyor

Rusya Sırbistan'ı sırtından bıçaklamakla' suçluyor

Rusya'nın Sırbistan'ın Ukrayna'ya mühimmat sağladığını iddia etmesinin ardından Belgrad tüm iddiaları reddetmiş, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de iddiaları Moskova ile birlikte soruşturmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Rusya, Sırbistan'ı Ukrayna'ya silah ihraç etmekle suçladı ve bunu Moskova'nın en uzun süreli Avrupalı müttefiklerinden biri tarafından "sırtından bıçaklanması" olarak nitelendirdi.

Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) perşembe günü bir açıklama yayınlayarak, "Sırp savunma sanayinin, Belgrad tarafından ilan edilen 'tarafsızlığın' aksine, Kiev'e mühimmat tedarik etmeye devam ettiğini" iddia etti.

Açıklamada Sırp silahlarının Ukrayna'ya ihracatının "başta Çekya, Polonya ve Bulgaristan olmak üzere" NATO aracıları üzerinden yapıldığı iddia edildi.

SVR, "Son zamanlarda, Afrika devletlerini içeren egzotik seçenekler de bu amaçla kullanıldı," dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic cuma günü yaptığı açıklamada suçlamaları reddederek, Çekya ile yapılan sözleşmenin var olmasına rağmen, malzemenin başka bir ülkeye ihraç edilmesine izin vermediğini söyledi.

"Örneğin, doğru bir şekilde Çekya ile bir sözleşme olduğunu söylüyorlar. Ancak hiçbir izin verilmedi ve (mühimmatın) hiçbiri Ukrayna'ya teslim edilmedi," diyen Vucic Sırbistan devlet televizyonu RTS'ye konuştu.

Kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'ya silah ihracatı konusunu görüştüğünü ve Moskova ile Belgrad'ın Sırp yapımı silahların Ukrayna'ya nasıl ulaştığını tespit etmek üzere bir "çalışma grubu" oluşturması konusunda anlaşmaya vardıklarını da sözlerine ekledi.

 

Moskova 'Rusya karşıtı eylemleri' eleştiriyor

Vucic benzer iddialara ilk kez yanıt vermek zorunda kalmıyor.

Financial Times Haziran 2024'te 750 milyon euro değerinde Sırp mühimmatının dolaylı olarak Ukrayna'ya gittiğini bildirmişti.

Mart ayında Belgrad, Moskova'nın Rusya'nın topyekûn işgaline karşı Ukrayna'nın savunması için binlerce roket teslim edip etmediğini öğrenmek istemesi üzerine Kiev'e silah ihraç ettiğini reddetti.

Çoğunluğu eski Yugoslavya'da üretilen ve standart olarak kabul edilen Sovyet dönemi kalibreli mühimmattan oluşan Sırp silahlarının Ukrayna'daki varlığı 2023'ten beri kamuoyunda tartışılıyordu, ancak Rus dış güvenlik servisinin neden şimdi tepki vermeye karar verdiği belirsiz.

SVR, silah satışlarının "sahte son kullanıcı sertifikaları ve aracı ülkelerin kullanıldığı basit bir şema" aracılığıyla gerçekleştirildiğini ve "Rusya karşıtı eylemler için bir kılıf" işlevi gördüğünü iddia etti.

Moskova'dan gelen suçlamalar daha da ileri giderek, "Sırp savunma sanayi çalışanlarının Batı tarafından başlatılan ve Avrupa'nın Rusya'nın 'stratejik yenilgisi' olarak görmek istediği savaşa katkısının yüz binlerce mermi ... ve küçük silahlar için bir milyon mermi" olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Görünen o ki Sırp savunma sanayi işçilerinin ve onların hamilerinin kardeş Slav halklarının kanları üzerinden kâr elde etme arzuları, onlara gerçek dostlarının ve düşmanlarının kim olduğunu tamamen unutturdu," denildi.

Vucic, Belgrad'ın "özerk ve bağımsız politikalar yürütmesi" nedeniyle Sırbistan'a yönelik Doğu ve Batı'dan gelen saldırıların "sıklaştığını" belirtti.

Sırbistan, Batı Balkanlar'da AB üyeliği için önemli bir aday olarak görülen ülkelerden biri. Aynı zamanda Vucic, Moskova'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgali de dahil olmak üzere Rusya ile yakın bağlarını sürdürdü.

Putin'in 9 Mayıs'ta Moskova'da düzenlediği Zafer Günü geçit törenine katılan birkaç Avrupalı lider arasında yer alan Vucic, bu kararını Sırbistan'ın İkinci Dünya Savaşı'nda kıtanın faşizmden kurtarılmasına katılımını kutlamak için orada olduğunu söyleyerek savundu.

Sırbistan ayrıca Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına katılmayı reddetti ve BM'de kınama lehinde oy kullanmasına rağmen Moskova'nın geniş çaplı işgalini kınayan AB açıklamalarının çoğunu desteklemedi.

euronews

AdminAdmin