Rusya Ukrayna'yı nükleer başlık taşıyabilen balistik füze Oreshnik ile vurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın saldırıyla Batı'yı test ettiğini söyledi.
Rusya, ordunun yeni geliştirdiği orta menzilli, nükleer başlık taşıyabilen balistik füze Oreshnik ile Ukrayna'daki "stratejik hedefleri" vurduğunu duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, saldırının, geçen ay Ukrayna tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ikametgahına düzenlenen bir insansız hava aracı (İHA) saldırısına misilleme niteliğinde olduğu belirtildi. Moskova'nın söz konusu iddiasını, Ukrayna ve ABD yalanlıyor.
Rus Savunma Bakanlığı ayrıca, son saldırının Ukrayna'nın kritik altyapısını hedef almak amacıyla diğer kara ve deniz füzelerini de kapsadığını belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamasına göre, Oreshnik füzesi, saatte 12 bin kilometreden fazla hıza ulaşabiliyor. Belarus ile yakın işbirliği içinde olan Rusya, füzeyi Aralık ortasında bu ülkede konuşlandırmıştı. Oreshnik füzesi, ilk kez Kasım 2024'te, nükleer yük taşımaksızın, Ukrayna'nın Dnipro kentindeki bir silah fabrikasına karşı kullanılmıştı.
Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, saldırı nedeniyle başkentin bazı bölgelerinde su ve elektriğin kesildiğini açıkladı.
Gece boyunca saldırı
Öte yandan Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın gece boyunca düzenlediği İHA ve füze saldırılarında, başkent Kiev'de dört kişinin hayatını kaybettiğini, en az 22 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Rusya'nın ayrıca, batıdaki kentte tanımlanamayan bir balistik füze ile kritik altyapıya saldırıda bulunduğunu söyledi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Batı Komutanlığı daha sonra, füzeyi saatte 13 bin kilometre hızla seyreden bir balistik füze olarak nitelendirdi. Ukrayna makamları, füzenin türü üzerinde inceleme başlattıklarını açıkladı.
Saldırı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Rusya’nın büyük çaplı bir taarruz planladığını ulusa duyurduğu saatlerden sadece birkaç saat sonra gerçekleşti. Zelenskiy, Rusya'nın başkentteki dondurucu havadan yararlanmayı hedeflediğini savundu.
Ukrayna: Rusya Batı'yı test ediyor
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha, Rusya’nın gece boyunca gerçekleştirdiği ölümcül İHA ve füze saldırılarının Kiev’in müttefikleri için bir "test" niteliğinde olduğunu söyledi.
Sybiha, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "AB ve NATO sınırına bu kadar yakın bir saldırı, Avrupa kıtasının güvenliği için ciddi bir tehdittir ve transatlantik topluluk için bir testtir. Rusya'nın pervasız eylemlerine karşı güçlü yanıtlar talep ediyoruz" diye konuştu.
Sybiha, açıklamasında, Rusya'nın olayları gerekçelendirme çabalarını eleştirerek, "Hiç yaşanmamış olan sahte 'Putin ikametgahı saldırısı' ile bu saldırıyı gerekçelendirmeye çalışması saçmalık. Bu, Putin'in halüsinasyonlarıdır"ifadelerini kullandı.
AP, AFP / BÜ, JD
DW

















