Avrupa
Giriş Tarihi : 13-06-2023 09:19

Silvio Berlusconi öldü

Silvio Berlusconi öldü

İtalya’nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi, 86 yaşında hayatını kaybetti. Kronik lösemi teşhisi koyulan Berlusconi, Cuma günü hastaneye kaldırılmıştı.

Milano’daki San Raffaele Hastanesi’nde tedavi gören eski başbakanın ölüm haberi, İtalyan haber ajansı Ansa tarafından duyuruldu.

Berlusconi’nin yakınları bu sabah hastaneye gitmişti.

Berlusconi'nin ölümü nedeniyle İtalya'da ulusal yas ilan edildi. Cenaze töreninin yapılacağı Çarşamba gününe kadar ülkede bayraklar yarıya indirilecek. Berlusconi'nin cenazesi Milano Katedrali'nde (Duomo) Çarşamba günü yerel saatle 15.00'te devlet töreniyle yapılacak.

1994’te siyasete giren ve 4 kez başbakanlık yapan Silvio Berlusconi, kurucusu olduğu koalisyon hükümetinin ortaklarından Haydi İtalya Partisi'nin liderliğini sürdürüyordu.

Berlusconi, Eylül ayında İtalya Senatosu'na seçilmişti.

Siyasetin dışında medya ve spor da dahil birçok alanda aktif olan Berlusconi, İtalya’nın yakın geçmişinde en belirgin iz bırakan isimlerden.

Berlusconi, siyaset hayatı boyunca adının karıştığı seks ve yolsuzluk skandalları ile davalarla da çok konuşuldu.

Eski başbakanın boşanmayla sonuçlanan iki evliliğinden beş çocuğu bulunuyor.

Berlusconi, geçen yıl da kendisinden 53 yaş küçük sevgilisi Marta Fascina ile “nikahsız düğün” adı altında bir parti yaparak birlikteliklerini kutlamıştı.

Son yıllarda sıklıkla sağlık problemi yaşayan Berlusconi son olarak Nisan ayında hastaneye kaldırılmıştı.

Kronik lösemi teşhisi konan ve akciğer enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören Berlusconi hastane yatağından yaptığı açıklamada, "Bu sefer de başaracağım" demişti.

Meloni: Her şeyden önce bir savaşçıydı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Berlusconi’nin ölüm haber üzerine yayımladığı video mesajda ‘’Silvio Berlusconi her şeyden önce bir savaşçıydı. İnançlarını savunmaktan hiç korkmayan bir adamdı. Onu İtalya tarihinin en etkili adamlarından biri yapan da bu cesareti ve kararlılığıydı’’ dedi.

Meloni koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Berlusconi’nin İtalya’ya ‘’kendisine sınır koymamayı öğrettiğini’’ söyledi.

Koalisyonun diğer ortağı Lig partisi'nin lideri Matteo Salvini de Berlusconi’yi ‘’büyük bir İtalyan’’ diye niteledi ve onun için, ‘’Tüm zamanların, tüm alanlarda en büyüklerinden biriydi’’ dedi.

Berlusconi’nin ‘’İtalya ve İtalyanlar için yaptıklarıyla doldurulması zor bir boşluk bıraktığını’’ söyleyen Salvini, ‘’Nadiren ağlarım, bugün o günlerden biri’’ diye konuştu.

Muhalefetteki Demokratik Parti’nin lideri Elly Schlein, ‘’Silvio Berlusconi'nin ölümüyle bir devir kapanıyor’’ diye konuştu.

Schlein, siyasi vizyon olarak çok farklı olsalar da ‘’Ülke tarihinde başrol oynayan birine insani olarak borçlu olduğumuz saygı bakidir’’ dedi.

Eski başbakanlardan, Yaşayan İtalya Partisi'nin lideri Matteo Renzi de ‘’Silvio Berlusconi bu ülkede tarih yazdı. Birçok kişi onu sevdi, birçok kişi ondan nefret etti. Bugünse herkes onun siyasi yaşamdaki, aynı zamanda ekonomi, spor ve televizyon dünyası üzerindeki etkisinin emsalsiz olduğunu teslim etmeli’’ ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ise Berlusconi’yi, "merkez sağa liderlik eden ve nesiller boyu İtalya ve Avrupa'da siyasetin başrolünde olan bir savaşçı" diye selamladı.

Putin: Silvio benim için çok değerli bir insan, gerçek bir dosttu

Berlusconi ile yakın arkadaş olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başsağlığı mesajında, ‘’Silvio benim için çok değerli bir insan, gerçek bir dosttu’’ dedi.

Putin, taziye mesajında, ‘’İtalya'nın yakın tarihinin en önemli olayları, bu olağanüstü kişiyle ilişkilidir. Gerçek bir vatansever olan Silvio Berlusconi, vatanının çıkarlarını her zaman her şeyin üzerinde tuttu’’ ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca Berlusconi’nin ‘’yüksek uluslararası prestije’’ sahip olduğunu, Rusya’da da ‘’iki ülkenin dostane ilişkilerini güçlendirme yanlısı’’ bir isim olarak hatırlanacağını söyledi.bbc

LMLM

LM