SAĞLIK
Giriş Tarihi : 24-11-2023 10:23

Sofranızda asla yer vermeyin! Ağız ve boğaz kanserine neden olduğu ortaya çıktı

Sofranızda asla yer vermeyin! Ağız ve boğaz kanserine neden olduğu ortaya çıktı

Kahvaltıda tüketilen bazı gıdaların kanseri tetiklediği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda çok fazla işlenmiş gıda tüketiminin ağız ve boğaz kanserine neden olabileceği ortaya çıktı. Peki kanseri tetikleyen 3 besin nedir?

Pek çok kişi tarafından, hem hazırlanması kolay hem de tadı hoş olduğu için kahvaltıda işlenmiş gıdalar tercih edilebiliyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, çok fazla işlenmiş gıda tüketiminin ağız ve boğaz kanserine neden olabileceği sonucunda ulaşıldı. İşte o gıdalar ve detayları…Kahvaltıda tüketilen işlenmiş gıdaların genellikle sağlıksız olduğu düşünülür ve obeziteyle ilişkilendirilir. Ancak yapılan yeni bir çalışma bu gıdaları tüketmenin kanserle de bağlantılı olduğunu öne sürmekte.Sabah'ta yer alan habere göre, ultra işlenmiş gıdalarla ilgili olarak yapılan araştırmada on yıldan daha uzun süre boyunca, yaklaşık olarak yarım milyon kişinin beslenme ve yaşam biçimi incelendi.
Yapılan analizlere göre; daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerde yemek borusu da dahil, üst solunum yolu kanserine yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucunda ulaşıldı.Uzun süredir ultra işlenmiş gıdalar ve obezite arasında bağ olduğu düşünülmekte. Bu durum da pek çok kanser türüne yakalanma riskinin artmasına neden olabilir.

Sıklıkla kahvaltıda tüketilen aşırı işlenmiş gıdalar arasında;

- Kahvaltılık gevrekler

- İşlenmiş et ürünü olan sosisler

- Meyve aromalı yoğurtlar yer almakta

Bu gıdalar sağlığa zararlı olmasının yanı sıra daha hızlı ve daha kolay hazırlanabildiği için sıklıkla tercih edilmekte. Yüksek derecede ultra işlenmiş gıdaların tüketimiyle obezite, kanser tehlikesiyle her ne kadar bağlantılı bulunsa da yapılan son çalışma tek nedenin bu olmayacağı sonucunu destekler nitelikte.

KANSERLE BAĞLANTILI
Bristol Üniversitesi ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'ndan araştırmacıların çalışmalarına göre, 14 yıl boyunca yarım milyona yakın kişinin beslenme ve yaşam tarzları incelendi. Çalışmaya göre, yüzde 10 daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketmenin yüzde 23 daha fazla baş ve boyun kanseri, yüzde 24 daha fazla yemek borusu kanseriyle bağlantılı olduğu sonucuna ulaşıldı.Çalışmadaki araştırmacılardan birisi; ultra işlenmiş gıda tüketimiyle üst solunum yolu sindirim sistemi kanseri arasında yer alan ilişkinin, vücut kitle indeksi ile bel-kalça oranıyla pek ilişkili olmamasının ilginç olduğunu belirtti.Çalışmadaki yazarlar tarafından, ultra işlenmiş gıdalarda bulunan katkı maddelerinin ağız ve boğaz kanseriyle bağlantılı olarak daha yüksek miktarda risklere neden olabileceğini öne sürüldü.

Ayrıca araştırmacılar; ultra işlenmiş gıdaların ambalajlarında yer alan maddelerin, ağız ve boğaz kanseri arasında bulunan ilişkiyi açıklamada destek olabileceğini ifade etti.

euronews

LMLM

LM