Şam rejimi 2011'de iç savaşın başlamasından bu yana Hama'yı elinde tutuyordu. Bu bölgenin kaybedilmesi yakınlardaki Humus kentini de riske attı.
Muhalif militanlar, sürpriz bir saldırıyla Halep'i aldıktan birkaç gün sonra bu kez Suriye'nin orta kesimindeki Hama kentini ele geçirdi.
El-Kaide'nin eski bir kolu olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve Türkiye destekli Suriyeli milislerden oluşan Suriye Milli Ordusu liderliğindeki muhalif militanlar, rejim güçleriyle günlerce süren çatışmaların ardından perşembe günü kente girdi.
Esad'a sadık kalan Suriye Ordusu "sivillerin hayatı için" Hama'dan çekildiklerini açıkladı.
Bu arada HTŞ'nin kurucusu Ebu Muhammed el-Golani bir video mesajında kent halkına iyi davranma sözü vererek militanların kenti ele geçirmesinin "intikam değil, merhamet ve şefkat" anlamına geldiğini söyledi.
Esad'ın ülkedeki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana elinde tuttuğu Hama'yı kaybetmesi rejim ve destekçileri Rusya ve İran için önemli bir darbe oldu.
Hükümet birliklerinin kuzeydeki Halep şehrini terk etmesinin üzerinden bir hafta bile geçmedi.
Halep 2016'dan bu yana Esad'ın kontrolündeydi ve Rusya'nın yoğun hava saldırıları sayesinde muhaliflerden geri alınmıştı.
Savaşın hatları son yıllarda büyük ölçüde donmuş, isyancılar ülkenin kuzeybatısındaki bir yerleşim bölgesine hapsolmuştu.
Ancak 27 Kasım'da başlayan karşı taarruzla birlikte ülkenin haritası yeniden değişti. Öte yandan Hama'nın Esad ailesine muhalefette uzun bir geçmişi var.
Hama 1982'de bir ayaklanmaya sahne olmuş ve bu ayaklanma şimdiki Devlet Başkanı'nın babası Hafız Esad'ın güvenlik güçleri tarafından acımasızca bastırılmıştı. Şiddet olaylarında binlerce insan öldürülmüştü.
Rejim şimdi dikkatini ülkenin üçüncü büyük kenti olan, Hama'ya sadece 40 kilometre uzaklıktaki, Şam'a açılan bir kapı olarak da görülen Humus'a çevirecek.
euronews