Muhammed bin Selman'ın açıklamaları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana üst düzey bir Suudi yetkilinin kamuoyu karşısında İsrail'e yönelik en sert eleştirisi oldu.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını "soykırım" olarak nitelendirerek hükümetin bölgedeki eylemlerini kınadı.
Pazartesi günü ülkesinin başkenti Riyad'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin açılışında konuşan bin Selman, "[Suudi Arabistan] İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 150.000'den fazla şehit, yaralı ve kayıpla sonuçlanan soykırımı kınadığını ve tamamen reddettiğini bir kez daha teyit eder," dedi.
"İsrail'in masum insanlara karşı devam eden suç eylemleri, Mescid-i Aksa'nın kutsallığını ihlal etmesi ve Filistin Yönetimi'nin tüm Filistin topraklarındaki merkezi rolünü baltalaması, Filistin halkının meşru haklarını güvence altına alma ve bölgesel barışı tesis etme çabalarını engelleyecektir," ifadelerine yer verdi.
Bin Salman ayrıca, İsrail'in Lübnan ve İran'a yönelik saldırılarını da eleştirdi. Riyad ve Tahran arasındaki bağların geliştiğinin bir işareti olarak İsrail'i İran topraklarına saldırı düzenlememesi konusunda uyardı.
Bin Selman'ın açıklamaları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana üst düzey Suudi yetkilinin kamuoyu karşısında İsrail'e yönelik en sert eleştirilerinden biri oldu.
Riyad yönetimi, 1948'de kurulan İsrail devletini tanımıyor.
İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci, savaşın başlamasının ardından sekteye uğradı.
Suudi Arabistan, birçok kez İsrail ile normalleşmenin bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması ve Filistin halkının meşru haklarını elde etmesinden geçtiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan silah ambargosu çağrısı
Riyad'daki zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'e yönelik ticari kısıtlamaları yürürlüğe koyduklarını belirterek, "Netanyahu hükümetine Filistin topraklarını işgalinin maliyeti olduğunu hissettirecek somut ve gerçekçi tüm önerileri hayata geçirmeye hazırız," dedi.
Zirvede, Muhammed bin Selman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birebir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırılarının durdurulması için Müslüman ülkelerin birlik ve beraberliğinin önemli olduğunu, Türkiye’nin İsrail saldırganlığının sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail’e yönelik silah ambargosu girişimi başlattığını" aktardığı belirtildi.
İsrail-Hamas savaşı
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.
İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim'de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50.000'e yakın Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı.
Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.
euronews