Avrupa
Giriş Tarihi : 06-03-2024 11:44

Ukrayna, Karadeniz'de Rus savaş gemisini batırdığını duyurdu

Ukrayna, Karadeniz'de Rus savaş gemisini batırdığını duyurdu

Ukrayna, Karadeniz'de su üstü insansız hava araçlarını kullanarak bir Rus savaş gemisini daha batırdığını duyurdu. Rus yetkililer iddiayı doğrulamadı.

Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı bir özel harekât biriminin Rusya'ya ait Sergey Kotov adlı büyük devriye gemisini gece saatlerinde imha ettiğini açıkladı. 

Kerç Boğazı yakınlarında vurulduğunu belirtilen gemi seyir füzeleri taşıyabiliyordu.

Savunma analistlerine göre Rusya'nın yeni ürettiği söz konusu modern geminin battığı doğrulanırsa, bu Moskova için önemli bir kayıp olarak görülecek.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış Politika Araştırma Enstitüsü tarafından geçen ay yayınlanan bir makaleye göre Sergey Kotov gibi devriye botları Rusya'nın drone saldırılarına karşı aldığı önlemlerin bir parçası. 

Makaleye göre bu gemiler radar ve bir helikopter kullanarak ağır makineli tüfeklerle insansız hava araçlarını tespit edip imha ediyor.

Ukrayna ordusu, daha iyi teçhizatlı Rus ordusunu 1.500 kilometrelik büyük ölçüde durağan cephe hattı boyunca bazı noktalarda uzak tutmaya çalışıyor ama aynı zamanda savaş alanının çok ötesindeki noktaları da hedef alıyor.

Karadeniz'de Ukrayna'nın düşman savaş gemilerine karşı elde ettiği başarılar Rus filosunu kıyıdan uzaklaştırarak Ukrayna'nın bir tahıl ihracat koridoru oluşturmasına olanak sağladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı,  X'te yaptığı paylaşımda, Sergey Kotov'a gece düzenlenen saldırının videosunu yayınladı.

Geçtiğimiz ay Ukrayna insansız hava araçları kullanarak iki Rus savaş gemisini batırdığını iddia etmişti. 

1 Şubat'ta Rus füzeleriyle donatılmış korvet Ivanovets'i batırdığını, 14 Şubat'ta ise Caesar Kunikov çıkarma gemisini imha ettiğini iddia etti. Rus yetkililer bu iddiaları doğrulamadı.

Kievli yetkililer Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarının yaklaşık yüzde 20'sinin Karadeniz'den yapıldığını ve burada Rus gemilerini vurmanın Moskova için utanç verici olduğunu söylüyor.

Yaklaşık bir yıl önce Rusya'nın Karadeniz filosunun amiral gemisi Moskva güdümlü füze kruvazörü bir füze saldırısında ağır hasar aldıktan sonra batmıştı.

euronews

LMLM

LM