DÜNYA
Giriş Tarihi : 19-12-2024 11:02   Güncelleme : 19-12-2024 15:48

Uzayda mahsur kalan astronotların dönüşü bir kez daha ertelendi

Uzayda mahsur kalan astronotların dönüşü bir kez daha ertelendi

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan iki NASA astronotunun Dünya'ya dönüşü Mart ayına ertelenirken, sürenin daha fazla uzaması da ihtimal dahilinde.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) aylardır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) olan iki astronotun görev süresinin bir kez daha uzatıldığını duyurdu.

NASA tarafından Salı günü yapılan açıklamada, astronotların Dünya'ya dönüşünün en erken Mart 2025'e ertelendiği belirtildi. Bu, deneyimli astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın yörüngeye fırlatıldıktan 10 ay sonra ancak baharda dönebileceği anlamına geliyor.

5 Haziran’da Boeing’in sorunlu Starliner kapsülündeki ilk insanlı uçuşuyla uzaya fırlatılan iki astronotun, ISS'de yalnızca bir hafta kalması planlanmıştı. Ancak NASA, Starliner kapsülünün eylül ayında boş dönmesine karar verdikten sonra görev süresi sekiz gün yerine sekiz aya çıktı.

Şimdi ise NASA, yerlerine geçecek ekibin fırlatılmasındaki gecikme nedeniyle ikilinin ancak mart sonunda dönebileceğini duyurdu. Dönüşün nisan ayına kadar da uzayabileceği belirtildi.

Wilmore ve Williams'ın geri dönebilmesi için yeni bir ekibin fırlatılması gerekiyor ancak NASA’ya göre, sıradaki görev bir aydan fazla süreyle ertelendi.

NASA’nın bir sonraki dört kişilik ekibinin, başlangıçta şubat ayında fırlatılması ve ardından Wilmore ve Williams'ın, diğer iki astronotla birlikte ay sonunda eve dönmeleri planlanmıştı. Ancak SpaceX, yeni kapsülün kalkışa hazırlanması için daha fazla zamana ihtiyaç duyması nedeniyle fırlatma en erken mart sonuna planlandı.

NASA, programın zamanında ilerlemesini sağlamak için farklı bir SpaceX kapsülü kullanmayı değerlendirdi. Ancak yetkililer, yeni kapsülün bir sonraki ekibi taşımak için en iyi seçenek olduğuna karar verdi.

Yetkililere göre, ISS'de daha yumuşak bir geçiş sağlamak için NASA, ekiplerin birbirine paralel zamanlarda görev yapmasını tercih ediyor.

Çoğu uzay istasyonu görevi altı ay sürerken, bazıları tam bir yıl sürebiliyor.

euronews

LMLM

LM