DÜNYA
Giriş Tarihi : 10-12-2023 13:03

Venezuela ile Guyana arasındaki sınır çekişmesine ABD tatbikatla gözdağı verdi

Venezuela ile Guyana arasındaki sınır çekişmesine ABD tatbikatla gözdağı verdi

Bir asırdan fazla bir süredir Guyana tarafından kontrol edilen, ancak Venezuela'nın da hak iddia ettiği ve devralma niyetini dile getirdiği zengin petrol yatakları bulunan Essequibo Bölgesi üzerindeki gerilim yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri, tartışmalı Essequibo bölgesi nedeniyle komşusu Venezuela ile artan gerilimde Guyana'nın yanında olduğunu göstermek için ortak askeri tatbikat düzenledi.

Tatbikat öncesi Guyana'daki Amerikan büyükelçiliği yaptığı açıklamada, "ABD Güney Komutanlığı, Guyana Savunma Kuvvetleri ile işbirliği içinde, 7 Aralık'ta Guyana'da uçuş operasyonları yürütecek" dedi ve uçuşların, Guyana ile güvenlik ortaklığını güçlendirmeye yönelik "rutin angajmanın" bir parçası olduğunu kaydetti.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, "Guyana'nın egemenliğine olan sarsılmaz desteğimizin kesinlikle arkasındayız," dedi ve Washington'un Venezuela ile Guyana arasındaki sınır anlaşmazlığına barışçıl bir çözümü desteklediğini ekledi.

Bir asırdan fazla bir süredir Guyana tarafından kontrol edilen, ancak Venezuela'nın da hak iddia ettiği ve devralma niyetini dile getirdiği zengin petrol yatakları bulunan Essequibo Bölgesi üzerindeki gerilim yakın zamanda tekrar alevlendi.

Guyana topraklarının yaklaşık üçte ikisini oluşturan Essequibo üzerinde uzun süredir devam eden anlaşmazlık, ExxonMobil'in 2015 yılında bölgede petrol keşfetmesinden bu yana yoğunlaştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Essequibo'nun kaderi hakkında pazar günü yapılan referandumda ezici bir destek aldıktan sonra baskıyı artırdı.

Essequibo, Guyana'nın 800 bin vatandaşının 125 binine ev sahipliği yapıyor.

Bölge sınırlarının nerede olması gerektiği konusunda açılan dava Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava sürüyor.

Hafta sonunda Venezuela'da yapılan referandumda seçmenler UAD'nin yargı yetkisini reddedip yeni bir Venezuela devletinin kurulmasını destekledi.

euronews

LMLM

LM