Venezuela’da seçim yasaları, adayların görsellerinin oy pusulasında desteğini aldığı siyasi parti sayısı adedince yerleştirilmesine izin veriyor. Bu ay içinde yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için hazırlanan pusulalarda 10 adaya ait 38 görsel yer alıyor.
Venezuela’da 28 Temmuz’da 10 adayın yarışacağı devlet başkanlığı seçimleri için hazırlanan oy pusulalarında Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun 13 ayrı bölmede yer alması dikkati çekti.
Devlet Başkanlığı seçimlerinde 9 rakibe karşı yarışan Maduro oy pusulasında seçmenlerin karşısına tam 13 kez çıkarken, diğer adaylardan bazılarının da oy pusulasının iki ya da üç bölümüne yerleştirildiği görüldü.
Venezuela’da seçim yasaları, adayların görsellerinin oy pusulasında desteğini aldığı siyasi parti sayısı adedince yerleştirilmesine izin veriyor. Bu ay içinde yapılacak seçimler için hazırlanan oy pusulasında ise, 10 adaya ait 38 görsel yer alıyor.
Venezuela’da seçmenler elektronik oy verme sistemi oylarını kullanacakken, yurtdışındaki seçmenler sandıklara gidecek.
Washington merkezli bir sivil toplum örgütü olan WOLA'nın Venezuela Program Direktörü Laura Dib, bir adayın fotoğrafının oy pusulasında tekrarlanmasının yaygın olduğunu, ancak oy pusulasında 13 kez yer almasının Maduro'yu "görsel olarak en kolay tanınan kişi" yaptığını ifade etti.
Pek çokları tarafından Maduro’nun gerçek rakibi olarak bilinen eski diplomat Edmundo Gonzalez Urrutia’yı destekleyen muhalefet kanadının Venezuela'da resmi medyaya erişiminin olmadığını dile getiren Dib, "Muhalefetin seçmenlere nasıl oy verecekleri konusunda eğitim vermesi daha zor" dedi.
Venezuela seçimlerinde oy kullanacak Sonia Guevara ise, “Maduro’yu o listede defalarca gördüğümde başım dönüyor ama tehlikenin bizi temsil etmeyen adaylarda yattığını biliyorum” diyerek hükümete yakın olduğu belirtilen adaylara işaret etti.
Latin Amerika ülkesinde oy kullanma hakkına sahip seçmen sayısının yaklaşık 17 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Yurt dışında yaşayan 4 milyon Venezuelalı oy kullanabilicek yaşta, ancak yalnızca yaklaşık 69.000'i yurtdışında oy kullanabilmek için hükümetin belirlediği gereklilikleri karşıladı.
En son nüfus sayımının 2011’de yapıldığı ülkede 27,2 milyon insan yaşıyordu. Ancak ülkenin son 10 yılda karşılaştığı siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerden dolayı 7,7 milyondan fazla kişinin ülkeyi terkettiği düşünülüyor.
euronews