Almanya'da Volkswagen'deki istihdamın 2029 yılına kadar korunması gerekiyordu ancak firma şimdi bu sözünden cayabilir.
Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), otomotiv sektöründeki olumsuzlukların kendi ülkesinde fabrika kapatmayı göz ardı edemeyeceği anlamına geldiğini belirterek, 1994 yılından bu yana yürürlükte olan ve 2029 yılına kadar işten çıkarmaları yasaklayan uzun süreli bir iş koruma taahhüdünden vazgeçmesi gerekebileceğini açıkladı.
Volkswagen Group CEO'su Oliver Blume, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Avrupa otomotiv endüstrisi çok zor ve ciddi bir durumda," dedi.
Blume, Avrupa pazarlarına giren yeni rakipleri, Almanya'nın üretim yeri olarak kötüleşen konumunu ve "kararlı bir şekilde hareket etme" ihtiyacını gerekçe gösterdi.
Volkswagen Binek Araç bölümünün CEO'su Thomas Schaefer ise maliyetleri düşürme çabalarının "sonuç verdiğini" ancak "karşı rüzgarların önemli ölçüde güçlendiğini" ifade etti.
Avrupalı otomobil üreticileri, Çin'in ucuz elektrikli araçları nedeniyle sektörde artan rekabetle karşı karşıya.
Şirketin yarı yıl sonuçları, 2026 yılına kadar 10 milyar euro tasarruf hedefine ulaşamayacağını gösteriyor.
Kapanışlar ve işten çıkarmalarla ilgili tartışmalar şirketin ana markası Volkswagen ile ilgili. Ana marka, bir önceki yıl 1,64 milyar euro olan işletme kazancının 966 milyon euroya (1,1 milyar dolar) gerilediğini gördü.
Volkswagen grubu ayrıca, Volkswagen tarafından üretilen kitlesel pazar araçlarından daha yüksek kar marjlarına sahip olan lüks markalar Audi ve Porsche'nin yanı sıra SEAT ve Skoda'yı da içeriyor.
Şirket, erken emeklilikler ve zorunlu işten çıkarmaları önleyen satın almalar yoluyla maliyetleri düşürmeye çalıştı ancak şimdi bu önlemlerin yeterli olmayabileceğini ifade ediyor. Fabrikaları veya iş garantilerini etkileyecek ek tedbirler, işçi temsilcileriyle müzakere edilecek.
Alman dpa haber ajansına göre, VW'nin fabrika kapatması halinde, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Westmoreland, Pennsylvania fabrikasının 1988 yılında kapanmasından bu yana bir ilk gerçekleştirilmiş olacak.
Öte yandan, sendika yetkilileri ve işçi temsilcileri kapatma ya da işten çıkarma fikrine karşı çıktı.
IG Metall sendikasının VW ile baş müzakerecisi Thorsten Groeger, sendikanın web sitesinde yaptığı açıklamada, yönetimin yaklaşımının "sadece öngörüsüz değil, aynı zamanda Volkswagen'in kalbini yok etme riski taşıdığı için tehlikeli" olduğunu belirtti.
Üst düzey çalışan temsilcisi Daniela Cavallo ise "Yönetim başarısız oldu... Bunun sonucu çalışanlarımıza, lokasyonlarımıza ve iş sözleşmelerimize yönelik bir saldırıdır. Bizde fabrika kapatma olmayacak," dedi.
Şirketin yönetim kurulunda yer alan Almanya'nın Aşağı Saksonya bölgesinin valisi Stephan Weil, şirketin harekete geçmesi gerektiğini kabul etti ancak Volkswagen'i maliyetleri düşürmek için alternatif yollara güvenerek fabrika kapatmaktan kaçınmaya çağırdı.
Weil'ın dpa haber ajansının aktardığı açıklamasına göre, "Eyalet hükümeti bu konuya özellikle dikkat edecek."
euronews