Avrupa
Giriş Tarihi : 25-06-2023 18:26

Wagner ile Kremlin anlaştı, isyan bitti

Wagner ile Kremlin anlaştı, isyan bitti

Rusya'da Wagner krizinin çözümü için Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ardından Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile görüşerek anlaşma sağladı. Belarus, görüşmenin ardından Prigojin'in tansiyonu düşürmeyi ve savaşçıların Rusya'da ilerleyişini durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Kremlin yönetimiyle anlaşan Wagner lideri de, üslerine döneceklerini açıkladı.

Rusya'da, Moskova'ya isyan bayrağını açan paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in ile anlaşma sağlandı.

Prigojin'in, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirildi. Belarus Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, Lukaşenko'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü belirtildi. Açıklamada, "Belarus Cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanı onayı ile Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile görüşmeler gerçekleştirmiştir." denildi.

Lukaşenko'nun Prigojin ile görüşmesinin gün boyu sürdüğü aktarılan açıklamada, "Sonunda Rusya topraklarında kanlı bir katliam başlatmanın kabul edilemezliği konusunda anlaşma sağlandı. Yevgeniy Prigojin, Lukaşenko’nun Wagner şirketine bağlı silahlı kişilerin Rusya’daki hareketini durdurma ve gerilimi azaltmak için daha fazla adım atma önerisini kabul etti." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Wagner savaşçıları için güvenlik garantileri başta olmak üzere kabul edilebilir bir seçeneğin masada olduğu da kaydedildi.

İşte dakika dakika Rusya'da yaşananlar...

WAGNER GÜÇLERİ ROSTOV'DA
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp cevap vermek için harekete geçtiklerini açıkladı.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı videoda, Ukrayna'daki savaşa ilişkin dünya gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu, Rus ordusuna başkaldırdı.

Prigojin, kendine bağlı askerleri Ukrayna'dan Rusya'ya geçirdi. Moskova saatiyle dün 02.00'de Wagner güçlerinin, Ukrayna sınırı yakınındaki Rostov kentinde olduğunu duyurdu. Paralı askerlerin başı, "askeri darbe yaptığı" iddiasını yalanladı.

Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı'nı Rostov'a çağıran Prigojin, gelmedikleri taktirde güçleriyle birlikte Moskova yürüyeceğini, karşısına çıkan her şeyi yok edeceğini ilan etti.

RUS KOMUTANLARI AZARLADI / VİDEO HABER


Saat 02.23: Rusya Federal Karayolu Ajansından (Rosavtodor) yapılan açıklamada otoyollarda getirilen tüm kısıtlamaların kaldırıldığı bildirildi. Ukrayna sınırına yakın bölgelerde silahlı isyan nedeniyle ilan edilen "terörle mücadele operasyonu" durumunun da kaldırılacağı belirtildi.

Saat 01.51: Prigojin, savaşçılar ile birlikte Rusya'nın Rostov-Na-Donu kentinden ayrıldı.


Saat 23.04: Wagner savaşçılarının Rostov'daki Rus askeri karargahından ayrıldığı bildirildi.

Saat 22.52: Kremlin, Prigojin'in Belarus'a gideceğini duyurdu.

Saat 22.49: Kremlin'den yapılan açıklamada Prigojin hakkında isyan suçlamasının düşürüldüğü belirtildi. Wagner savaşçılarının, hizmetleri göz önüne alınarak yargılanmayacakları bilgisi de verildi. İsyana katılmayan Wagner savaşçıları Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayacak.

Wagner ile Kremlin anlaştı, isyan bitti - 5
Saat 22.37: Görgü tanıkları, Wagner güçlerinin Rostov'dan çekilmeye başladığını söyledi.

Saat 21.39: Belarus'tan yapılan açıklamada, Putin ile ikinci kez telefonda görüşen Lukaşenko'nun Wagner ile varılan anlaşmayı aktardığı ve Putin'in Lukaşenko'ya teşekkür ettiği bildirildi.

Saat 20.28: Prigojin ''Kan dökülmesini önlemek için konvoylarımız üslerimize dönüyor. Kan dökülmesini engellemek için 'Geri dönün.' emri verdim. Dönüş emrini vermeden önce Moskova'nın 200 kilometre yakınına kadar girdik.'' dedi.


Saat 20.15: Belarus Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden ''Prigojin tansiyonu düşürmeyi ve savaşçıların Rusya'da ilerleyişini durdurmayı kabul etti. Wagner savaşçılarının güvenliğini garanti eden anlaşma masada. Lukaşenko, Putin ile anlaşarak Wagner lideri Prigojin ile konuştu.'' açıklaması geldi.


Saat 19.20: Donetsk'teki ayrılıkçılar ''Moskova'ya ilerleyen Wagner konvoyunda yaklaşık 5 bin paralı asker bulunuyor. İsyancı Wagner güçlerinin sayısı 25 binden az, 5 binden fazlası Rostov'da.'' açıklamasını yaptı.


Saat 18.20: Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, halktan kent çevresinde seyahat etmemelerini istedi.
Saat 16.25: Putin sıkıyönetim rejimini ihlal edenlere 30 gün gözaltı öngören yasayı imzaladı.

NTV

LMLM

LM