TÜRKİYE-YUNANİSTAN
Giriş Tarihi : 10-12-2023 12:55

Yunan basınında Erdoğan'ın Atina gezisi

Yunan basınında Erdoğan'ın Atina gezisi

Stelyo Berberakis/BBC

Atina

Yunanistan medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü Atina gezisine geniş yer verdi. Ziyaretle ilgili yorumlarda, Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasındaki görüşmelerin son derece olumlu ve yararlı geçtiğine dikkat çekildi.

Yunan televizyonları ve radyoları, Erdoğan’ın ziyaretini canlı bağlantılarla adım adım izledi.

Medyada, Türkiye ve Yunanistan arasında, Türk vatandaşlarına Yunan adalarına 7 günlük vize serbestisini de kapsayan 15 ayrı anlaşma imzalanmasıyla, ikili ilişkilerde yeni bir döneme girildiği yorumu yapıldı.

Erdoğan ve Miçotakis arasında, “Türkiye ve Yunanistan'ın birbirlerini tahrik edecek söylem ve eylemlerden kaçınmasını" öngören Atina Bildirgesi'nin imzalanması da, gazetelerin manşetlerindeydi.

İktidar yanlısı gazetelerden Apoyevmatini, Erdoğan ve Miçotakis için, “Yan yana geldiler, gökkuşağı açtılar" yorumunu yaptı. Gazete, Erdoğan'ın basın toplantısında "Biz kardeşiz" dediğini, Miçotakis'in de dostluk mesajları verdiğini yazdı.

Apoyevmatini

KAYNAK,APOYEVMATINI

Eleftheteros Typos gazetesi ise "İlişkilerde yeni döneme girildi, ilk adımlar atıldı, tarihe geçecek Atina Bildirgesi imzalandı" dedi. Gazete, basın toplantısında Miçotakis'in "Ülkelerimizi yan yana getirme sorumluluğumuz var", Erdoğan'ın ise "Aramızda çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok" demesine dikkat çekti.

Eleftheteros Typos

KAYNAK,ELEFTHETEROS TYPOS

Muhalefet yanlısı gazetelerden Efimerida Syntakton'a göre Erdoğan ve Miçotakis, "İletişimde kazan-kazan, diplomaside yavaş yavaş taktiği uyguladı". Gazete, kazan kazan ve yavaş yavaş kelimelerini Türkçe ve Yunanca yazdı.

Efimerida Syntakton

KAYNAK,EFIMERIDA SYNTAKTON

Ta Nea gazetesi ise "Ege’de huzur, Lavriyon, Kıbrıs, azınlıklar... Her şey konuşuldu" dedi; tüm bu kelimlerin Türkçe karşılıklarını da yazdı.

Ta Nea

KAYNAK,TA NEA

Bağımsız Kathmerini gazetesine göre ise Erdoğan ve Miçotakis, “Uzun soluklu bir huzur dönemi için anlaştı”. Gazete iki liderin, ülkelerinin tezlerinden geri adım atmadıklarını ancak gerginliklerin önlenmesi için Atina Bildirgesi'ni imzaladıklarını yazdı.

Kathimerini

KAYNAK,KATHIMERINI

Ekonomi gazetesi Naftemboriki ise Erdoğan'ın Atina gezisini şöyle yorumladı:

“Erdoğan ve Miçotakis, 15 ayrı anlaşma imzaladı ve yeni bir dinamizmin doğmasına yol açtı. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticaret, yatırım, ulaşım ve enerji alanlarında önemli oranda işbirliği yapılacak.”

Naftemboriki

LMLM

LM