Yunanistan
Giriş Tarihi : 23-03-2024 16:18

Yunanistan'da Asgari ücret ne kadar olacak?

Yunanistan'da Asgari ücret ne kadar olacak?

Yunanistan'da asgari ücret artışı 1 Nisan'dan itibaren brüt 830 euro ve net 705 euro olarak kararlaştırıldı.

Çalışma Bakanı Domna Mihaelidu, önerisini dün kabine sekreterliğine sundu ve nihai karar 27 Mart Çarşamba günü Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından açıklanacak.

Artışın brüt 50 euroya veya yüzde 6,4'e yakın olması durumunda, asgari ücret veya günlük ücret ödenen yaklaşık 600 bin işçinin bugün 666,85 avrodan cebine giren miktar 1 Nisan'dan 705,96 euroya yükseleceğinden, aylık net yaklaşık 40 avroluk bir artış görecek. Ayrıca, 1 Ocak 2024'ten itibaren yararlanıcılar için üç yıllık dönemler olarak adlandırılan maaş vadelerine de hak kazandıkları için, çalışanlar, maksimum tutar brüt 1.079 euroya yani net 781,8 euroya ulaşan ek tutarlar görecekler.

Çalışma Bakanı Domna Mihaelidu önerisini kabine sekreterliğine sundu.

Asgari ücrete yapılan yeni zam, hükümetin dört yıllık görev süresinin sonuna kadar 950 avroluk asgari ücret ve ortalama 1.500 euroluk ücret hedefine bir adım daha yaklaşacak. 1 Nisan 2023 tarihi itibarıyla asgari ücretin yüzde 9,4 oranında artırılarak düşük ücretli çalışanlar için brüt 780 euroya çıkarılması yürürlüktedir.

Paydaşların ve sosyal tarafların tavsiyeleri, geçtiğimiz günlerde tamamlanan süreçte, uzmanların ve Planlama ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin (KEPE) vardığı sonuca göre, artış 2023'te kesinlikle enflasyonun üzerinde ve yüzde 5 ila yüzde 6,5'e yakın olacaktır.

Rapor hükümet için bağlayıcı olmasa da, yüzde 4 ile yüzde 5 arasında artışlar öneriyor. Bu, pratikte asgari ücretin yaklaşık 30 ila 40 euro artmasına yol açıyor, böylece bugün 780 eurodan sırasıyla brüt 811,2 ila 819 euroya çıkıyor. Ekonomistlere ve uzmanlara göre, önümüzdeki hafta açıklanacak artış 50 euro civarında olacak, bu da asgari tutarın 830 avroya yakın olacağı anlamına geliyor.

İstişare sürecinde, SEV, SETE, ESEE ve GSEVEE yaklaşık %3,5 ila %5'lik artışlar önerdiğinden, işverenlerin ve çalışanların önerileri yüzde 12 puanla çekimser kaldı, ancak GSEE yeni asgari tutarı brüt 908 avroya getirmek için %16,4'lük (128 avro) bir artış önerdi.

Ayrıca, kararlaştırılan herhangi bir artışın, yaklaşık 140 bin işsizin aldığı işsizlik parası da dahil olmak üzere, asgari düzeyle bağlantılı birçok yardımın ayarlanmasına yol açacağı da belirtilmelidir. Asgari ücret 830 euroya ulaşırsa, işsizlik parası bugün 479 eurodan 509 euroya yükselecek. Diğer şeylerin yanı sıra, aşağıdakiler de artırılacaktır:

– Özel doğum yardımı.

– Ebeveyn izni ödeneği.

– Serbest bırakılan mahkumlar için ödenek.

– İşveren iflası.

– Mevsimlik inşaatçılar.

– Mevsimlik zımpara işçileri.

– Sanatçılar, tiyatrolar, turizm için sezonluk.

– Özel sektör (orman işçileri – reçine toplayıcıları, tütün işçileri, çömlekçiler – tuğlacılar ve deniz bölgesi çalışanları).

– Serbest meslek sahipleri için ödenek.

– Çalışma ödeneği.

– EPAS öğrencilerinin tazminatı.

– Staj ödeneği (IEK DYPA).

– İş tecrübesi kazanmak.

– Toplum yararına istihdam programları.

– İstihdam programları.

– Çalışan öğrencilere sınavlara katılım ödeneği.

Her halükarda, hükümet, hem Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis hem de yetkili Çalışma Bakanı Domna Mihaelidu'nun önceki dönem boyunca vurguladığı gibi, bir yandan asgari ücretliler üzerindeki baskıyı ve diğer yandan işletmelerin ve ekonominin dayanıklılığını dikkate alarak nihai kararını Çarşamba günü açıklayacak.

LMLM

LM