Avrupa
Giriş Tarihi : 17-01-2023 20:34

Νέο βέτο από τον Ερντογάν γιά την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρέπει πρώτα απ' όλα να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 Νέο βέτο από τον Ερντογάν γιά την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 “τρομοκράτες” στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι προσφορές τους πρέπει να εγκριθούν και από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις αιτήσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του FETO.

“Είπαμε κοιτάξτε, αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να το περάσουμε (την έγκριση της αίτησης για το ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως”, δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλια αργά την Κυριακή, αναφερόμενος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον τον περασμένο Νοέμβριο.

“Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες”, σημείωσε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σήμερα, ο Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «καλή θέση» για να εξασφαλίσει την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Από το Σάββατο όμως είχε διαφανεί η οπισθοχώρηση της Άγκυρας στο ζήτημα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καλίν να δηλώνει ότι η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει η κατάσταση.

Αιτία ήταν περαστικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη το οποίο προκάλεσε τριβές μεταξύ των δύο χωρών.

AdminAdmin