Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-02-2024 11:26

Η Φον Ντερ Λάιεν η μόνη υποψήφια του ΕΛΚ για την Κομισιόν

Η Φον Ντερ Λάιεν η μόνη υποψήφια του ΕΛΚ για την Κομισιόν

Την Τετάρτη κέρδισε και την υποστήριξη των Συντηρητικών ευρωβουλευτών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η μόνη υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτό ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ε.Ε.

Η Φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε τη Δευτέρα τα σχέδιά της να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Τώρα επισκέφτηκε τη συνεδρίαση της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κέρδισε την υποστήριξη των συντηρητικών ευρωβουλευτών. Ο επικεφαλής του κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ είναι βέβαιο ότι θα έχει εκλογική επιτυχία.

«Όταν έγινα πρόεδρος του κόμματος, είχαμε μόνο επτά πρωθυπουργούς και καγκελαρίους στο τραπέζι του ΕΛΚ, σήμερα έχουμε δώδεκα και πιθανότατα θα έχουμε φέτος τον Ιούνιο 14 πρωθυπουργούς και αρχηγούς κυβερνήσεων στο στις τάξεις μας. Μπορώ να σας πω, το ΕΛΚ επιστρέφει», είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, θα χρειαστεί συμμάχους για να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με την ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφείς τις κόκκινες γραμμές της.

«Η τομή είναι: υποστηρίζετε τη δημοκρατία, υπερασπίζεστε τις αξίες μας, είστε πολύ σταθεροί στο κράτος δικαίου, υποστηρίζετε την Ουκρανία, παλεύετε ενάντια στην προσπάθεια του Πούτιν να αποδυναμώσει και να διχάσει την Ευρώπη. Και αυτές οι απαντήσεις πρέπει να να είναι πολύ σαφείς», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Η προειδοποίηση της Φον Ντερ Λάιεν έρχεται αφότου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποκάλυψε σχέδια για το κόμμα του Fidesz να ενταχθεί στο ECR μετά τις εκλογές.

Ο Όρμπαν επικρίθηκε ευρέως επειδή εμπόδισε τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία για μήνες.

Η Πρόεδρος θα μπορούσε να απευθύνεται και σε ένα άλλο κόμμα του ECR, το Πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, καθώς είχαν μια σύγκρουση με την ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου.

euronews

LMLM

LM