Ελληνικά
Giriş Tarihi : 25-07-2023 00:53

Με αναμμένο λαμπάκι βενζίνης, πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις ;

Με αναμμένο λαμπάκι βενζίνης, πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις ;

Είναι η στιγμή που υποδηλώνει ότι πρέπει να περάσεις μία απαραίτητη βόλτα από το βενζινάδικο ώστε να βάλεις βενζίνη. Η ενεργοποίηση της κίτρινης ένδειξης στο λαμπάκι της βενζίνης δεν πρέπει να μας αγχώσει αλλά οφείλουμε να δώσουμε σημασία γιατί έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν προνοήσει ώστε η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα πληροφοριών να ενεργοποιείται σχετικά έγκαιρα, όταν στο ρεζερβουάρ υπάρχει ακόμη μια μικρή αλλά επαρκή ποσότητα καυσίμου ώστε να φτάσουμε χωρίς πρόβλημα μέχρι το βενζινάδικο.

Η ποσότητα καυσίμου που απομένει στο ρεζερβουάρ κυμαίνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο και το μέγεθός του. Ξεκινά από τα περίπου 5,5 λίτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 λίτρα στα περισσότερα μοντέλα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ειδικές περιπτώσεις μεγάλων αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων όπου το λαμπάκι μπορεί να ανάψει και στο ρεζερβουάρ να απομένουν έως και 25 με 30 λίτρα καυσίμου.

 Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει ώστε η αυτονομία ενός αυτοκινήτου με το λαμπάκι αναμμένο να μη είναι κάτω από 50-60 χιλιόμετρα ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αυτοκίνητα μπορούν να διανύσουν μέχρι και 75-80 χιλιόμετρα. Μάλιστα, αν το αυτοκίνητο φέρει κινητήρα diesel τότε ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα απόστασης είναι εύκολα εφικτά στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν ανάψει η κίτρινη ένδειξη

Αν δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κοντινότερο βενζινάδικο, αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την απόσταση είναι να μειώσουμε την ταχύτητα κίνησής στα 80-90 χλμ./ώρα. Κινούμενοι σταθερά με τις παραπάνω ταχύτητες και με την μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ο κινητήρας καταναλώνει ποσότητα καυσίμου κοντά στην ελάχιστη δυνατή, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το air condition. Παράλληλα θα πρέπει να προσαρμόσουμε και το οδηγικό μας στιλ με στόχο την οικονομία και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα πατήματα στο δεξί πεντάλ να είναι πιο ήπια και προοδευτικά, με την σταθερά χαμηλή ταχύτητα να υποβοηθά σημαντικά σε αυτό.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλό να κινείται το αυτοκίνητο συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα με το λαμπάκι αναμμένο καθώς έτσι δεν ψύχεται επαρκώς η αντλία του καυσίμου και αυτό θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της.

 

AdminAdmin