Ελληνικά
Giriş Tarihi : 26-01-2024 10:34

Στρατηγικός διάλογος της Κομισιόν για τη γεωργία ενόψει

Στρατηγικός διάλογος της Κομισιόν για τη γεωργία ενόψει

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συγκεντρώσει γύρω της περίπου τριάντα οργανώσεις που εκπροσωπούν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Μια συνάντηση είναι ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στον κλάδο, λίγους μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον «στρατηγικό διάλογο» για το μέλλον της γεωργίας. Αυτός ο διάλογος, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενης οργής στον αγροτικό κόσμο σε πολλά κράτη μέλη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συγκεντρώσει γύρω της περίπου τριάντα οργανώσεις που εκπροσωπούν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στον κλάδο, λίγους μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Η Ευρώπη έχει τα πιο υγιεινά και ποιοτικότερα τρόφιμα στον κόσμο. Οι αγρότες μας λειτουργούν σε καθημερινή βάση σε μια πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, και συχνά οι αγρότες είναι το πιο ευάλωτο μέρος της αλυσίδα. Και φυσικά, αγρότες, αξίζεταε δίκαιη αμοιβή!», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Αυτή η συνάντηση ήταν μια πρώτη επαφή. Οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. Στόχος είναι να συζητηθούν τα εισοδήματα των αγροτών, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και η ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και των παραγωγών. Οι επαγγελματίες ανησυχούν για τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ και τον ανταγωνισμό από τις παγκόσμιες αγορές.

«Ξέρετε ότι οι αγρότες σήμερα είναι πολύ στριμωγμένοι. Και πρέπει να έχουν μια αλλαγή από αυτήν την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Επίσης, ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους. Νομίζω ότι είναι επείγον. Υπάρχουν περισσότερα χρήματα και περισσότερη βασική υποστήριξη, αλλά λιγότεροι κανόνες», είπε ο Λέναρντ Νίλσον, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αγροτών (Cogeca).

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ένωση έχασε 4 εκατομμύρια αγροκτήματα σε 10 χρόνια. Επομένως, το μέλλον του κλάδου πρέπει να χαρτογραφηθεί.

«Δεν πρόκειται να φέρει καμία λύση αύριο ή μεθαύριο. Αλλά πιστεύω ότι έχει την προοπτική να δημιουργήσει ένα κίνημα για περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα είναι η γεωργία το 2050. Ελπίζω όμως οι συστάσεις που θα προκύψουν να βοηθήσουν την  επόμενη Επιτροπή να δημιουργήσει προοπτικές για τους νέους αγρότες, έτσι ώστε εμείς ως νέοι αγρότες να μπορούμε να επιλέξουμε: Εντάξει θέλουμε να συνεχίσουμε στον τομέα ή όχι, ή θα κάνω μια διαφορετική δουλειά που πιθανότατα πληρώνει περισσότερο με λιγότερη δουλειά», είπε ο Πίτερ Μεεντερντορπ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA).

Τον επόμενο μήνα, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τους στόχους της για το κλίμα για το 2040. Αυτή η συνάντηση θα είναι μια πρώτη ένδειξη για τους αγρότες για την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει η Επιτροπή και εάν σκοπεύει να ακούσει τον κλάδο.

euronews

LMLM

LM