Ελληνικά
Giriş Tarihi : 28-11-2023 10:29

Κόντρα Ισραήλ με τρεις χώρες της ΕΕ

Κόντρα Ισραήλ με τρεις χώρες της ΕΕ

Διπλωματική διαμάχη έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Ισραήλ και τριών από τους ισχυρότερους επικριτές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση - της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ισπανίας κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να τερματίσει τα δεινά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα της Ράφα.

Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα "αφόρητες" και "απαράδεκτες" και ζήτησε επίσης την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι δύο τους επανέλαβαν επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι "καταδικάζουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς των πρωθυπουργών του Βελγίου και της Ισπανίας που υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα από τον χριστιανικό ύμνο "Amazing Grace" για να χαιρετίσει την απελευθέρωση της Ιρλανδοϊσραηλινής Έμιλι Χαντ, η οποία κρατήθηκε όμηρος από τη Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος δήλωσε ότι το απόσπασμα ήταν απαράδεκτο, καθώς περιγράφει ότι χάθηκε και όχι ότι απήχθη, αν και ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απήχθη περαιτέρω στη δήλωσή του.

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Μπίλι Κελεχερ δηλώνει απογοητευμένος:

«Έχουμε τώρα την ισραηλινή κυβέρνηση και την ισραηλινή διπλωματική υπηρεσία, να υπονομεύουν ανθρώπους που απλώς αμφισβητούν το Ισραήλ στα βασικά της συμμόρφωσης με το διεθνές Δίκαιο, της επιτρεπόμενης εισόδου και εξόδου ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Γάζα, της επιτρεπόμενης εισόδου φαρμάκων, νερού και απλώς ηλεκτρικής ενέργειας και στα βασικά της ανάγκης να εισρέουν μέσω του περάσματος της Ράφα στη Γάζα. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ απογοητευμένος από τη διπλωματική προσπάθεια υπονόμευσης των χωρών που πάντα ενεργούσαν με καλή πίστη γύρω από το θέμα της λύσης των δύο κρατών και την ανάγκη να υπάρξει μόνιμη διευθέτηση και ειρηνευτική διαδικασία στην ίδια τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε την "παράταση της εκεχειρίας" στη Γάζα, προσπαθώντας να ισορροπήσει τις διαφορετικές απόψεις εντός ΕΕ.

Συμφωνήθηκε μια επιπλέον διήμερη παύση των εχθροπραξιών, αλλά ο Μπορέλ ανέφερε ότι θα ήθελε να σταματήσουν οι μάχες. Μίλησε στο Μεσογειακό Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν χώρες της Μέσης Ανατολής- το Ισραήλ αρνήθηκε να συμμετάσχει φέτος.

«Είχαμε μια παύση στις μάχες που πρέπει να παραταθεί μέχρι να καταστεί δυνατή μια πολιτική λύση για να σπάσει ο κύκλος της βίας», δήλωσε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμό του λέγοντας ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς. Ωστόσο, ισραηλινές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Euronews ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον Νετανιάχου να μετριάσει τη στρατιωτική του επίθεση για να περιορίσει τις απώλειες αμάχων.

«Η παύση να γίνει μακροχρόνια», ζήτησε ο Μπορέλ

"Η παύση θα πρέπει να παραταθεί ώστε να καταστεί βιώσιμη και μακροχρόνια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για μια πολιτική λύση", δήλωσε ο Borrell κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη.

"Μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέπει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και που θα εξελίσσεται προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα συνδέεται με μια πολιτική διαδικασία, είναι κάτι για το οποίο έχουμε συναίνεση", εξήγησε περαιτέρω στους δημοσιογράφους.

Ο Μπορέλ περιέγραψε επίσης το όραμά του για μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης με βάση τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, όπου μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι η αποτυχία να γίνει κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τη Γάζα "πρόσφορο έδαφος" για τη βία και τον εξτρεμισμό που δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Η συνάντηση σηματοδότησε την έναρξη ενός διήμερου φόρουμ της Ένωσης της Μεσογείου, το οποίο θα επικεντρωθεί στη σύγκρουση που κατακλύζει τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνικής λύσης. Το Ισραήλ δεν έστειλε εκπρόσωπο, παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.

Οι δηλώσεις του Μπορέλ έρχονται την ώρα που η τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προκειμένου να επιτραπεί η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους και η είσοδος βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, εισήλθε στην τελευταία της ημέρα.

Η Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν πρόθυμη να παρατείνει την εκεχειρία, ενώ το Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι μια παράταση θα εξαρτιόταν από την απελευθέρωση περισσότερων αμάχων του που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης να παραταθεί η παύση των μαχών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η ροή περαιτέρω βοήθειας και η απελευθέρωση περισσότερων αμάχων ομήρων.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν κοινή έκκληση για "ανθρωπιστική παύση" για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα, σταματώντας να ζητούν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός παρά τις εκκλήσεις μιας χούφτας κρατών μελών.

Όμως, οι δηλώσεις ορισμένων επικεφαλής κυβερνήσεων της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει την οργή του Ισραήλ και απειλούν να διασπάσουν τη σκληρά κερδισμένη ενιαία στάση της ΕΕ στη σύγκρουση.

Ο Μπορέλ "τρομοκρατήθηκε" από τα σχέδια χρηματοδότησης των εποικισμών

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι είναι "τρομοκρατημένος" από τις αναφορές ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα διαθέσει περαιτέρω κονδύλια για παράνομους οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Έντρομος είδα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ σχεδιάζει να διαθέσει άλλα 43 εκατομμύρια δολάρια για την αύξηση των δραστηριοτήτων εποικισμού και το καταδίκασα», δήλωσε πριν από τη συνάντηση.

«Η βία που εξαπλώνεται από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη, πολλές φορές υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού, δεν κάνει το Ισραήλ ασφαλέστερο. Οι εποικισμοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ευθύνη του Ισραήλ για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έγιναν ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσει έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό για την περίοδο του πολέμου. Οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς να συνεχιστεί η διοχέτευση κονδυλίων προς την ανάπτυξη των οικισμών έχουν αναδείξει βαθιά ρήγματα στο υπουργικό συμβούλιο, με ορισμένους υπουργούς να επικρίνουν τα σχέδια για εκτροπή των οικονομικών από τις πολεμικές προσπάθειες.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε επίσης νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, σχεδίαζε να διαθέσει κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2023 για την "εδραίωση του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη".

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι επιθέσεις των ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν αυξηθεί με πρωτοφανή ρυθμό από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ ανακοίνωσε λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς ότι η κυβέρνησή του θα αγοράσει 10.000 τουφέκια για πολιτικές ομάδες ασφαλείας στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θεωρείται ευρέως μία από τις πιο φιλοϊσραηλινές φωνές στις Βρυξέλλες, προσχώρησε την Παρασκευή στις εκκλήσεις για τερματισμό της βίας των εποίκων.

«Η απαράδεκτη βία από εξτρεμιστές στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Καναδά.

euronews

LMLM

LM