Ελληνικά
Giriş Tarihi : 02-04-2024 10:59

Δωρεάν στα φαρμακεία self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Δωρεάν στα φαρμακεία self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Από τον Ιούνιο αναμένεται να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμα τα self test στα φαρμακεία τα οποία θα την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Το self test θα διατίθεται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, καλύπτοντας όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ενημερώνονται μέσω SMS.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται συνήθως επί μακρό χρονικό διάστημα, ξεκινώντας ως πολύποδας ή αδενώματα και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε καρκίνο.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα τμήματα του παχέος εντέρου, με διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την τοποθεσία του.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου υπολογίζεται βάσει παραγόντων κινδύνου και συνθηκών που αυξάνουν τις πιθανότητες νόσου.

Η θνησιμότητα από αυτόν τον καρκίνο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της βελτίωσης των θεραπειών.

Η 5ετής επιβίωση είναι υψηλή όταν ο καρκίνος εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, προτού εξαπλωθεί, επομένως είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος παχέος εντέρου εμφανίζει συμπτώματα ανάλογο με το σε ποιο σημείο θα εντοπιστεί ο όγκος στο παχύ έντερο.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου συνοψίζονται ως εξής:

Κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά): Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καλοήθη. Όμως, όταν το ο πόνος στην κοιλιά συνδυαστεί με κάποιο από τα επόμενα συμπτώματα, τότε θεωρείται ύποπτος και χρήζει επισταμένης εξέτασης.

Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου: Εξαιτίας διαφοροποιήσεων όπως το διατροφολόγιο, ο τρόπος ζωής και οι ψυχολογικοί παράγοντες, κάθε οργανισμός έχει το δικό του πρόγραμμα κίνησης του εντέρου.

Επομένως είναι δύσκολο να καθοριστεί το «φυσιολογικό». Ωστόσο, αν οι αλλαγές επιμείνουν πάνω από 6 εβδομάδες, καλό θα είναι να διερευνηθεί άμεσα το ενδεχόμενο κάποιας εντερικής πάθησης. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή εναλλαγή τους είναι οι αλλαγές που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής.

Πρωκτική αιμορραγία: Στη συντριπτική πλειοψηφία προκαλείται από αιμορροΐδες ή κάποια πρωκτική ραγάδα. Ανησυχητικό θεωρείται το σκουρόχρωμο και αναμεμιγμένο με τα κόπρανα αίμα, καθώς ενδεχομένως προέρχεται από το ανώτερο σημείο του εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η περεταίρω διερεύνησή του. Εφίσταται η προσοχή καθώς ορισμένες φορές η αιμορραγία είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και άρα δύσκολα εντοπίζεται.

Η άνευ προφανούς αιτίας ανεπάρκεια σιδήρου ενισχύει την πιθανότητα πρωκτικής αιμορραγίας.

Αναιμία: Το χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων που συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια μπορεί να είναι μεταξύ των συμπτωμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αίσθημα ατελούς κένωσης.

Απώλεια βάρους: Κυρίως προέρχεται από την απώλεια όρεξης.Δυστυχώς όμως, και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, τα συμπτώματα της νόσου πολλές φορές «ξεγελούν» καθώς είναι κοινά με άλλες λιγότερο επικίνδυνες ασθένειες. Για αυτό το λόγο είναι κρίσιμο η διάγνωση να γίνει από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό. Επιπλέον να σημειωθεί πως εάν κάποιος εμφανίσει 1 ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, δεν σημαίνει επ΄ ουδενί ότι είναι αποτέλεσμα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Συνήθως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • εγχείρηση
  • ακτινοβολία
  • χημειοθεραπεία

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, μπορεί να χορηγηθούν δύο ή και τρεις τύποι θεραπείας ταυτόχρονα ή διαδοχικά.

dnews.gr

LMLM

LM