Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-03-2024 12:02

Βραζιλία: Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία

 Βραζιλία: Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία

Επίσης, στο Σάο Πάολο των 12 εκατομμύριων κατοίκων το Σάββατο ήταν η πιο θερμή ημέρα του έτους

Ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει την Βραζιλία. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» σε τρομακτικές θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 62,3 βαθμούς Κελσίου. 

«Αποφύγετε κάθε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Μείνετε ενυδατωμένοι» ήταν η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής στην πλατφόρμα «Χ» .

Ωστόσο, αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στους ειδικούς είναι ότι την ίδια ώρα ο νότος ταλανίζεται από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στα δυτικά, φτωχά προάστια του Ρίο ζει το 40% των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης αυτής. Η πραγματική θερμοκρασία την Κυριακή ήταν 42°C αλλά η αισθητή σκαρφάλωσε σε δυσθεώρητα ύψη ακόμη και στο προάστιο του Βοτανικού Κήπου, με την πλούσια βλάστηση: ήταν 57,7°C.

«Προσπαθούμε να προστατευθούμε, να πάμε σε πιο ανοιχτούς χώρους, κοντά στη θάλασσα, αλλά πρέπει κάτι να γίνει», είπε μια κάτοικος, η Ρακέλ Κορέια, 49 ετών, που αναζητούσε λίγη δροσιά σε ένα πάρκο. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται και η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, αφού αυξάνονται οι κατοικίες», πρόσθεσε.

Οι εμβληματικές παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα ήταν μαύρες από τον κόσμο την Κυριακή. Άλλοι βρήκαν καταφύγιο στο πάρκο Τιζούκα, τον «πράσινο πνεύμονα» στην καρδιά της πόλης.

Στο Σάο Πάολο των 12 εκατομμύριων κατοίκων το Σάββατο ήταν η πιο θερμή ημέρα του έτους, με το θερμόμετρο να δείχνει 34,7°C. Αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τον μήνα Μάρτιο από το 1943, όταν άρχισε τις μετρήσεις το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας (Inmet). Και εκεί, τα πάρκα ήταν γεμάτα ενώ πολλοί έσπευσαν να δροσιστούν στις παραλίες, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πόλης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημιουργήθηκε μια ουρά αυτοκινήτων μήκους 20 χιλιομέτρων.

Η νότια Βραζιλία, από την άλλη, απειλείται από τη βροχή. Σφοδρές καταιγίδες αναμένονται όλη την εβδομάδα, προειδοποίησαν οι αρχές, καθώς αναμένεται ένα ψυχρό μέτωπο που θα συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους. Ορισμένες κοινότητες της Πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ήδη καταγράφουν όγκους βροχής ασυνήθιστου ύψους ενώ στην Ουρουγουαϊάνα οι δρόμοι πλημμύρισαν.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή.

euronews

LMLM

LM