Ελληνικά
Giriş Tarihi : 23-08-2023 10:49

Τα γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί οι νέες ελληνικές ταυτότητες θεωρούνται "σατανικές";

Τα γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί οι νέες ελληνικές ταυτότητες θεωρούνται

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις αντιδράσεις για τις νέες ελληνικές ταυτότητες, το ενδεχόμενο νέου τουριστικού ρεκόρ και τις προεκτάσεις της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ.

Οι ελληνικές ταυτότητες αλλάζουν και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει η παρουσίασή τους. Ωστόσο την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι δημιουργούν ουρές έξω από αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους όσο ακόμη αυτή μπορεί να εκδοθεί στην «παραδοσιακή» της μορφή.

Ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, γράφει: «Πολλοί θεωρούν πως αυτά είναι πράγματα του διαβόλου. Μία ηλικιωμένη κυρία που περιμένει στην ουρά εξηγεί πως οι νέες ταυτότητες θα έχουν ένα τσιπ "και με αυτό θα μπορούν να παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση". Οι καμπάνες χτυπούν από μια κοντινή εκκλησία και η γυναίκα σταυροκοπιέται. Μεταξύ αυτών που περιμένουν στην ουρά είναι και ένας ορθόδοξος παπάς, ο οποίος με τη σειρά του εξηγεί πως σε αυτά τα τσιπ αποθηκεύεται ένας αριθμός για κάθε πολίτη. Σε αυτόν τον αριθμό θα είναι κρυμμένη η αριθμητική ακολουθία 666 - το σύμβολο του Σατανά.»

Εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει μία «εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακροδεξιούς και ακραίους θρησκόληπτους συνωμοσιολόγους, η οποία προωθεί την άποψη πως, μετά το τσιπάκι που υποτίθεται ότι εμφυτεύτηκε στους ανθρώπους μέσω των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το κράτος τώρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην παρακολούθηση των πολιτών […] Η ζήτηση για παλιές ταυτότητες είναι ιδιαίτερα υψηλή σε συντηρητικές περιοχές της χώρας, όπως στην Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη εμφανίζεται το σύνθημα "Όχι στην ψηφιακή υποδούλωση!".

Η εκστρατεία θυμίζει τον πολιτιστικό πόλεμο της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να καταργήσει την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκευτικού δόγματος στα δελτία ταυτότητας για λόγους προστασίας των δεδομένων. Για μία δεκαετία η ισχυρή ορθόδοξη εκκλησία εμπόδιζε την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Όμως εν τέλει το 2001 το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματική την ανάδειξη του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες», καταλήγει ο Χέλερ.

Θα σπάσει τελικά το ρεκόρ τουρισμού;

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές περιοχές στην ελληνική επικράτεια υπέφεραν από καύσωνες και εκτεταμένες πυρκαγιές. Ωστόσο παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται ακόμη και να σπάσει το ρεκόρ του 2019.

Όπως δημοσιεύει η tagesschau, «το 2019 η Ελλάδα υποδέχθηκε περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες, κάνοντας τζίρο άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φέτος οι ειδικοί της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν πως θα υπάρξει αύξηση των επισκεπτών κατά 5% σε σύγκριση με το 2019 και έσοδα έως και 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Τις εν λόγω προβλέψεις επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας Eurocontrol: σύμφωνα με αυτά, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, για παράδειγμα, ήταν κατά 9% υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εαρινό τρίμηνο, με τις αφίξεις να είναι κατά 10% περισσότερες απ' ό,τι το 2019, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 19% - δηλαδή κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

Όπως παρατηρεί όμως το γερμανικό μέσο, «ταυτόχρονα υπάρχουν και προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή, τα ολοένα και μεγαλύτερα κύματα καύσωνα και ξηρασίας και η συνακόλουθη αύξηση των πυρκαγιών ανησυχούν την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο μέχρι στιγμής η ελληνική φιλοξενία αποδεικνύεται ισχυρότερη από την απειλή των πυρκαγιών. Βεβαίως θα υπάρξει "αναδιοργάνωση του τουριστικού χάρτη", όπως σημειώνουν οι ειδικοί, και θα μειωθεί η προσέλευση κατά την περίοδο αιχμής. Αυτό όμως αποτελούσε εδώ και καιρό επιθυμία των διαφόρων Ελλήνων υπουργών Τουρισμού».

«Βία με συνέπειες»

Η δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκανς απασχολεί ξανά τον γερμανικό Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά […] Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα επιτρέπεται μόνο μία οργανωμένη λέσχη φιλάθλων ανά σύλλογο και όλες οι άλλες θα κλείσουν. Δεν εξήγησε όμως πώς θα είναι δυνατή η απαγόρευση τέτοιων οπαδικών λεσχών.

[…] Ακόμη, ο Μητσοτάκης δήλωσε πως θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο αποκλεισμός των ελληνικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως εξέφρασε ταυτοχρόνως τη βεβαιότητα ότι αυτή η επιλογή είναι δυνατόν να αποφευχθεί, επισημαίνοντας ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες των συλλόγων έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν την επένδυσή τους. Στην Ελλάδα οι εφοπλιστές συχνά αγοράζουν ποδοσφαιρικούς συλλόγους ως παιχνίδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ο ΠΑΟΚ, από την άλλη πλευρά, ανήκει στον ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση, θεωρείται πως πρόσκειται στον Πούτιν και έχει σημαντική πολιτική επιρροή στη βόρεια Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Όσον αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις της δολοφονίας, «οι πολιτικές ελίτ του Ζάγκρεμπ και της Αθήνας έχουν κάνει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της ζημίας [...] Όμως ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς έριξε λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως η σύλληψη 100 υπόπτων μοιάζει με πράξη εκδίκησης. Η Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων διαμαρτυρήθηκε για τα σχόλια του Μιλάνοβιτς, κάνοντας λόγο για "προσβολή των ελληνικών θεσμών". Εν τω μεταξύ, οι γονείς και οι συγγενείς των Κροατών κρατουμένων ανησυχούν για τη σωματική ασφάλεια των φυλακισμένων συγγενών τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις συχνά υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές».DW

LMLM

LM