Ελληνικά
Giriş Tarihi : 20-11-2023 10:37

«Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ Σίφα λέει ο ΠΟΥ

«Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ Σίφα λέει ο ΠΟΥ

Κλιμάκιο του οργανισμού πραγματοποίησε αυτοψία στο κτίριο και έκρινε ότι πλέον πρέπει να εκκενωθεί - Ανελέητα σφυροκοπήματα στον παλαιστινιακό θύλακα

«Ζώνη θανάτου» χαρακτήρισε το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στην Λωρίδα της Γάζας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κλιμάκιο του οργανισμού πραγματοποίησε χθες αυτοψία στις εγκαταστάσεις και συμπέρανε ότι η αναστολή της λειτουργίας του και η εκκένωσή του δεν μπορούν να αποφευχθούν. 

Το κλιμάκιο του ΠΟΥ έμεινε στο Αλ Σίφα περίπου μια ώρα. Εκεί παραμένουν 25 ιατροί και νοσηλευτές και περίπου 291 ασθενείς. Επίσης 32 βρέφη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ στο κτίριο παραμένουν υπό αντίξοες συνθήκες 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο άτομα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το κλιμάκιο του ΠΟΥ έκρινε ότι το νοσοκομείο δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει αφού έχει ξεμείνει από φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα.

Στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα οι εμπειρογνώμονες αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Η Χαμάς λέει ότι έχασε την επαφή με τους ισραηλινούς αιχμαλώτους

Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας χάθηκε κάθε επικοινωνία με ορισμένα μέλη της που «φρουρούσαν ισραηλινούς αιχμαλώτους».

Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα στα κεντρικά και τα νότια - Δεκάδες νεκροί

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ύστερα από ανελέητο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων στην Γάζα. Σύμφωνα με το πρακτορείο WAFA, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της πόλης, τουλάχιστον 13 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν

 

Επιπλέον, στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου οι IDF εκτιμούν ότι η ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς έχει διοικητικό κέντρο, μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν ύστερα από ισραηλινό χτύπημα.

Φονικά πυρά κατά αυτοκινητοπομπής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τον τραυματισμό ενός άλλου στην Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε η οργάνωση, η οποία περιγράφει με λεπτομέρειες το περιστατικό και καλεί σε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ, επτά χιλιόμετρα από σημείο ελέγχου, το οποίο η αυτοκινητοπομπή της δεν κατάφερε να περάσει, παρά την πολύωρη αναμονή και το γεγονός ότι είχε ενημερώσει για την διέλευσή της τόσο την Χαμάς όσο και τις IDF.

«Δύο από τα αυτοκίνητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χτυπήθηκαν σκόπιμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να τραυματιστεί ένα άλλο», επισημαίνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ζητεί «εκ νέου να επιτραπεί επειγόντως η εκκένωση του προσωπικού μας, καθώς και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες και ζουν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες στη βόρεια Γάζα».

Χτυπήματα και στην Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το πρακτορείο WAFA τουλάχιστον δύο παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους έπειτα από επιδρομή του ισραηλινού στρατού.

«Ο διοικητής του νοσοκομείου της Τζενίν, ο Γουισάμ Μπακρ, δήλωσε στο WAFA ότι ο Ισάμ αλ Φαγέντ (46 ετών), άτομο με αναπηρία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στην είσοδο του καταυλισμού» της Τζενίν, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε άλλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στα νότια της Βηθλεέμ.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς

 

Η αμερικανική προεδρία αναφέρει ότι προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στην Γάζα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του λευκού Οίκου τόνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ανέφερε πως έχει συνταχθεί σχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων –στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Μαχμούντ Αμπάς: Κάλεσμα σε ΗΠΑ να σταματήσουν την «γενοκτονία των παλαιστινίων»

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τον Μπάιντεν να παρέμβει στον πόλεμο που συνεχίζεται, δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχει στο Ισραήλ.

«Όσα υπομένει ο λαός μας, οι δολοφονίες και οι καταστροφές, ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές», είπε ο Αμπάς. «Δεν είναι αρκετό το αίμα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων που έχει χυθεί για να αφυπνίσει τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας;», διερωτήθηκε ο παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Αμπάς προέτρεψε επίσης τον Μπάιντεν να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους. Πρόσθεσε ότι οι ομοεθνείς του δεν θα εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη έως ότου αποκτήσουν τo νόμιμο δικαίωμά τους: ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

«Σταματήστε τη γενοκτονία σε βάρος του λαού μας», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

euronews

LMLM

LM