Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-12-2023 11:26

Αύξηση του αντισημιτικού και ισλαμοφοβικού συναισθήματος στην Ευρώπη

Αύξηση του αντισημιτικού και ισλαμοφοβικού συναισθήματος στην Ευρώπη

Η Ευρώπη φοβάται έναν "τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων" κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω των συνεπειών του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα ανησυχητικό κύμα ισλαμοφοβικών και αντισημιτικών περιστατικών έχει καταλάβει την ήπειρο.

Στις 5 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ylva Johansson, κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι συνδέονται με την "πόλωση" που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα "στην κοινωνία μας".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε 30 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας σε ευάλωτες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους λατρείας.

"Ένα από τα πράγματα που συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει μια μεγάλη ανάφλεξη στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υπάρχει πάντα μια έξαρση των αντισημιτικών περιστατικών", εξήγησε ο δρ Τζόναθαν Μπόιντ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Εβραϊκής Πολιτικής στο Λονδίνο.

Περιστατικά και επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη

Τον Νοέμβριο, το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο δήλωσε ότι έλαβε δεκάδες επιστολές που περιείχαν απειλές ή προσβολές και ότι 14 τζαμιά βανδαλίστηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Λονδίνο, τα ισλαμοφοβικά αδικήματα αυξήθηκαν κατά 140%, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Πολλές τέτοιες πράξεις έχουν αναφερθεί σε όλη την Ευρώπη από τις 7 Οκτωβρίου. "Ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις αυτές και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας", έγραψαν εκπρόσωποι 10 χωρών της ΕΕ στις 29 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι αντισημιτικές επιθέσεις και τα αντισημιτικά περιστατικά έχουν επίσης αυξηθεί.

Μόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε πάνω από χίλιες αντισημιτικές πράξεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις. Τον ίδιο μήνα, το Community Security Trust (CST) της Βρετανίας, το οποίο έχει ως στόχο την προστασία της εβραϊκής κοινότητας, ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό τέτοιων επιθέσεων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το Υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ ανέφερε μια εντυπωσιακή αύξηση 500% στα παγκόσμια αντισημιτικά περιστατικά κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε βίαια επεισόδια, βεβηλώσεις νεκροταφείων, παρενοχλήσεις και απειλές κατά των τοπικών εβραϊκών κοινοτήτων.

Ο Amichai Chikhli, ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ, δήλωσε στο Euronews ότι παρακολουθούν ιδιαίτερα τι συμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα.

Μια έμφαση που αναγνωρίζεται και από την ΕΕ. "Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολύ μίσος έχει μεταφερθεί και έχει μείνει ανενόχλητο για πολύ καιρό στις κοινωνικές πλατφόρμες", δήλωσε η Katharina Von Schnurbein, συντονίστρια της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής.

Απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακών συγκεντρώσεων

Σε αρκετές χώρες, οι αρχές απαγόρευσαν συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Αυτό συνέβη στη Γερμανία, με τις αρχές να επικαλούνται "άμεσο κίνδυνο" οι συγκεντρώσεις να καταλήξουν σε "υποκινούμενα, αντισημιτικά συνθήματα" και "εξύμνηση της βίας".

"Έχουμε τη γερμανική αστυνομία να μας περιπολεί, να ψάχνει τα σπίτια μας, να μας ανακρίνει, να μας κάνει ρατσιστικό προφίλ", κατήγγειλε ο κάτοικος του Βερολίνου Ματζέντ Αμπουσαλάμα, συνιδρυτής της οργάνωσης Palestine Speaks.

Το Euronews έθεσε το σχόλιο στην αστυνομία του Βερολίνου, η οποία απάντησε: "Το χρώμα του δέρματος, η καταγωγή, η θρησκεία ή η εθνική ή εθνοτική καταγωγή ενός προσώπου δεν αποτελούν βάση για ποινικές έρευνες, μέτρα για την αποτροπή κινδύνου ή ελέγχους αδειών παραμονής. Τα αστυνομικά μέτρα δεν βασίζονται βασικά στην εμφάνιση των ανθρώπων, αλλά στη συμπεριφορά τους".

euronews

LMLM

LM