Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-04-2023 15:21

Νέο κεφάλαιο στις διπλωματικές σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

Νέο κεφάλαιο στις διπλωματικές σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους εντός της δίμηνης προθεσμίας που ορίζεται σε συμφωνία που διευκόλυνε η Κίνα τον Μάρτιο, αναφέρεται σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες σήμερα.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν τον συντονισμό για να εξετάσουν τρόπους επέκτασης της συνεργασίας τους, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των πτήσεων και των διμερών επισκέψεων, επιπροσθέτως της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για πολίτες, προσθέτουν στην δήλωσή τους.

Στη συνάντηση του υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν του Ιράν και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ υπέγραψαν συμφωνία για το αμοιβαίο άνοιγμα εκ νέου πρεσβειών και προξενείων στις χώρες τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

«Οι δύο πλευρές τόνισαν την ετοιμότητά τους να εξαλείψουν όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Θα ανοίξουν πρεσβείες στο Ριάντ και την Τεχεράνη και προξενεία στη Τζέντα και τη Μασχάντ.

Η συμφωνία, που αποτέλεσε διπλωματική πρωτοβουλία του Πεκίνου, ουσιαστικά παρακάμπτει τον ρόλο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, φέρνοντας έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ριάντ, κοντά σε έναν μεγάλο αντίπαλο, την Τεχεράνη, όπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχολίασε τη συμφωνία ως «νίκη του διαλόγου και μια νίκη για την ειρήνη» και τη χαρακτήρισε μέρος του «εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στη διευκόλυνση της σωστής διευθέτησης των καυτών ζητημάτων σε όλο τον κόσμο».euronews

LMLM

LM