Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-01-2024 12:22

«Άναψε νέες φωτιές» η περιοδεία του Μπλίνκεν

«Άναψε νέες φωτιές» η περιοδεία του Μπλίνκεν

Οργισμένες αντιδράσεις από Ισραηλινούς, Παλαιστινίους και Χαμάς

Διοικητικές μεταρρυθμίσεις απ΄ τον Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τον προτελευταίο σταθμό της πολυήμερες περιοδείας του στην Μέση Ανατολή, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη επιρροής του αμερικανικού παράγοντα στις εξελίξεις στην περιοχή.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν ζήτησε από το Ισραήλ να προχωρήσει στην επιστροφή φόρων προς τους Παλαιστινίους για να εισπράξει μία συντριπτική απάντηση από τον Ισραηλινό Υπουργό Οικονομικών.

Ο Μπετζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «δεν θα μεταφερθεί ούτε ένα σέκελ (ισραηλινό νόμισμα) στις οικογένειες των Ναζί στην Γάζα και πως θα εργαστούμε για να ανοίξουμε τις θύρες της εθελοντικής προσφυγιάς, όπως έκανε η διεθνής κοινότητας για τους πρόσφυγες από Συρία και Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στον Άντονι Μπλίνκεν αφενός ότι πρέπει να τελειώσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού και ότι δεν νοείται παλαιστιναικό κράτος χωρίς Λωρίδα της Γάζας και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Η αποτυχία της περιοδείας Μπλίνκεν αποτυπώνεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία θετική αντίδραση από καμία εκ των εμπλεκομένων άμεσα ή έμμεσα πλευρών.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Μπλίνκεν δικαιολόγησε πλήρως την βάρβαρη επιθετικότητα κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ μιλώντας για «εν εξελίξει γενοκτονία από τον στρατό κατοχής των τρομοκρατών κατά των αμάχων Παλαιστινίων».

Τελευταίος σταθμός της τέταρτης περιοδείας Μπλίνκεν η Αίγυπτος, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σίσι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στην Άκαμπα.

euronews

LMLM

LM