Ελληνικά
Giriş Tarihi : 25-01-2023 15:20

Η Ευρώπη περνά ξυστά την ύφεση - Οι αγορές ρίχνουν ταχύτητα

Η Ευρώπη περνά ξυστά την ύφεση - Οι αγορές ρίχνουν ταχύτητα

Με το δεξί φαίνεται ότι μπήκε ο Ιανουάριος στη ζώνη του ευρώ, με τους δείκτες PMI να ενισχύουν τις ελπίδες ότι η Ευρωζώνη θα κατορθώσει μια ήπια προσγείωση παρά την κακοκαιρία του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, σενάριο στο οποίο συνέκλιναν και τα προχθεσινά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ανήλθε σε υψηλό 11 μηνών.

Για του λόγου το αληθές, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P - συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες - διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022 άνω των 50 μονάδων, στις 50,2 μονάδες, έναντι εκτίμησης 49,8 μονάδων. 

Το όριο που αποτελεί το σύνορο μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας - 50 μονάδες - ξεπεράστηκε χάρη στις υπηρεσίες, οι οποίες σημείωσαν άνοδο στις 50,7 μονάδες, ενώ η μεταποίηση παραμένει ακόμα σε κύκλο συρρίκνωσης, στις 48,8 μονάδες.

Αν και είναι νωρίς για να ανοίξουμε σαμπάνιες, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν μια σταθεροποίηση της οικονομίας και σαφέστατα αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει πράγματι την ύφεση. 

Πού οφείλεται η βελτίωση των στοιχείων PMI;

Στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, στις αναπάντεχα και ασυνήθιστα καλές καιρικές συνθήκες τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη που βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών και στην σταδιακή εξομάλυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων μετά το τσουνάμι της πανδημίας.

Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν τόσο μίζερα στην ανακοίνωση των στοιχείων.

Καταρχάς, όπως αναφέραμε πιο πάνω, η μεταποίηση παραμένει ακόμα σε κύκλο συρρίκνωσης.

Δεύτερον, ως έναν ικανοποιητικό βαθμό τα καλά νέα είχαν προεξοφληθεί με το γενναιόδωρο ράλι των προηγούμενων ημερών. 

Βλέπετε, τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί πριν λίγες ημέρες για το επιχειρηματικό κλίμα και την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης - η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% στο σύνολο του 2022 , ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ρυθμό πέριξ του 1,8% ενώ στο τέταρτο τρίμηνο δείχνει πως παρέμεινε στάσιμη - είχαν εκληφθεί ήδη από τους επενδυτές ως ένας δυνατός σηματωρός ότι η Ευρώπη ενδεχομένως να αποφύγει την ύφεση τον φετινό χειμώνα. Ως εκ τούτου είχαμε και την ισχυρή άνοδο για το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών.

Τρίτον, δεν ήταν όλα τα στοιχεία θετικά.Για παράδειγμα, παρά τη θετική συνολική εικόνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Γερμανία και Γαλλία - παραμένουν σταθερά κάτω των 50 μονάδων.

Τέλος, η αγορά έχει ήδη στραφεί στα επόμενα στοιχήματα, ήτοι στην ποιότητα των εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, καθώς και στα outlook που θα δώσουν οι διοικήσεις για το 2023, όπως επίσης και στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα. 

Το γεγονός δε ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ στέλνουν αντιφατικά μηνύματα, με κάποια μέλη να πιέζουν για μείωση ρυθμού σύσφιξης, ενώ κάποια άλλα ζητούν νέες σημαντικές αυξήσεις, επιδρά αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία. 

Αν και η αγορά λίγο πολύ περιμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και άλλες 50 μονάδες στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εντούτοις ελπίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό των αυξήσεων από την άνοιξη και μετά. 

Μισογεμάτο το ποτήρι της Wall

Χθες ανακοινώθηκαν και τα αρχικά στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI της S&P Global για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για έβδομο διαδοχικό μήνα, αν και με μικρότερο ρυθμό, τόσο στον κλάδο της μεταποίησης, όσο και στις υπηρεσίες. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 45,0 στο τέλος του 2022, τουτέστιν η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν η βραδύτερη από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 46,6, επίσης υψηλό τριών μηνών, από 44,7 τον Δεκέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στο 46,8 από 46,2 τον προηγούμενο μήνα. 

Το ποτήρι μισό... γεμάτο λοιπόν, όπως ακριβώς συνεχίζει να παραμένει μισογεμάτο από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων με το 15% περίπου των εταιριών του S&P 500 που ανακοίνωσε αποτελέσματα μέχρι τη Δευτέρα, να υποδεικνύει ότι το EPS έχει υποχωρήσει 4,6% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για υποχώρηση 3,2%.

Όσον αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις, επικράτησε μια... χλιαρή θερμοκρασία. Η Verizon επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα έσοδα, αλλά την ίδια στιγμή απογοήτευσε το outlook για το σύνολο του έτους. 

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη της Johnson & Johnson, της Travelers Companies της Lockheed Martin, και της General Electric με το outlook όμως της τελευταίας να απογοητεύει την αγορά. Πικρό ήταν το ποτήρι της 3Μ η οποία πέραν των περικοπών στο εργατικό δυναμικό, ανακοίνωσε οικονομικές επιδόσεις κατώτερες των εκτιμήσεων, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το 2023. 

H Microsoft ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2016 σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης. 

(σ.σ:Τα έσοδα όμως στο τμήμα Intelligent Cloud της Microsoft ανήλθαν σε 21,51 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 18% και ελαφρώς πάνω από τη συναίνεση των 21,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του StreetAccount.

Η μονάδα περιλαμβάνει το δημόσιο cloud Azure, τον Windows Server, τον SQL Server, τις Nuance και τις Enterprise Services. Τα έσοδα από το Azure και άλλες υπηρεσίες cloud, τις οποίες η Microsoft δεν αναφέρει σε δολάρια, αυξήθηκαν κατά 31%, ελαφρώς πάνω από εκτιμήσεις).

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 16,43 δισεκατομμύρια δολάρια από 18,77 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. (Η εταιρεία ανέλαβε χρέωση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο σε σχέση με την απόφασή της να περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, να αναθεωρήσει τη σειρά υλικού της και να ενοποιήσει τις μισθώσεις).

Οι διοικήσεις είναι προφανές ότι ανησυχούν πως η μείωση της καταναλωτικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού θα πλήξει την κερδοφορία. Κατεβάζουν λοιπόν τις εκτιμήσεις και προβαίνουν σε πολιτικές περιορισμού του κόστους.

Από την άλλη, η απαισιοδοξία δεν πρέπει να είναι υπέρμετρη, λόγω κυρίως των επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρώπη και η Αμερική και της απομάκρυνσης της Κίνας από την πολιτική Zero Covid, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξομάλυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και της τόνωσης της ζήτησης για ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προϊόντων. Όπως θα δούμε άλλωστε σε επόμενο άρθρο, οι αποταμιεύσεις των Κινέζων αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

liberal

LMLM

LM