Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-04-2024 10:33

Φωτιά στην τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Φωτιά στην τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ έπληξε στόχους στο Ιράν, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες αργού πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινείται στα 89,36 δολάρια ανά βαρέλι 2,58% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου κινείται στα 84,85 δολάρια ανά βαρέλι 2,56% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Γιατί η αγορά αντιδρά; Το Ιράν ελέγχει θεωρητικά τα στενά του Ορμούζ. Το μεγαλύτερο μέρος της ροής πετρελαίου διέρχεται από τα στενά. Περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από περίπου τα 40 εκατομμύρια βαρέλια που διακινούνται και τα 102 που καταναλώνονται.

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα πυροδοτούσε μια απότομη άνοδο του πετρελαίου. Για το λόγο αυτό, οι G-7 και οι υπόλοιπες προηγμένες χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ να μετριάσει την απάντησή του και σε καμία περίπτωση να μην ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Η Τεχεράνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο ,αφού η παραγωγή ιρανικού αργού έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% τα τελευταία δύο χρόνια στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα» και  αντιπροσωπεύει περίπου το 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς.

Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός εντός του ΟΠΕΚ. που θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της προσφοράς πετρελαίου μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα. Αυτή η απώλεια παραγωγής θα σήμαινε ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ελλειμματική για το υπόλοιπο του έτους.

dnews.gr

LMLM

LM