Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-09-2023 03:28

ΠΡΩΤΟΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΩΤΟΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΩΤΟΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ,

ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΟΥ,

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΛΑ.

Μετά την αποκατάσταση του κτιρίου όπου στέγαζε το παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης από την τεχνική εταιρία που το ανέλαβε, απο τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκε στην οροφή του πλατύσκαλου μια ιδιαίτερη, σημαντική αλλά και ενδιαφέρουσα παράσταση.

Από την αριστερή πλευρά της, παρατηρούμε το Σύμβολο-Σημαία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με το άστρο που έχει πέντε γωνίες, που μας δηλώνει πως πρόκειται για σύμβολο μετά του 1848, καθώς εκείνη τη χρονιά, αλλάζει από οκτάγωνο σε πεντάγωνο και δίπλα βλέπετε το μισοφέγγαρο (Hilal ve Yıldız).

Στην δεξιά πλευρά, αποκαλύφθηκε μια Ροζέτα-Παράσημο που συμβολίζει την Οθωμανική Εξουσία. Και στο κέντρο, βλέπουμε ένα μεταλικό χρυσό περιστέρι που συμβολίζει το Χάτι Χουμαγιούν, δηλαδή, το μεγάλο Τανζιμάτ στις 18 Φεβρουαρίου του 1856, όπου δίνονται στα τρία μή μουσουλμανικά μιλέτια πολλές θρησκευτικές ελευθερίες και αποτελεί την δεύτερη και σημαντικότερη Οθωμανική μεταρρύθμιση (Hatt-i hümâyun, Rum millet, Ermeni millet, Yahudi millet).

Επειδή μετά απο ενδελεχή έρευνα στις πηγές, αλλά και κατόπιν επιτόπιας έρευνας στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, δεν βρέθηκε πουθενά το όνομα Ααρών Μωϋσής που φέρεται ως ο αρχικός ιδιοκτήτης του ιστορικού ακινήτου που το πουλάει εν τέλει, δεν αναγράφεται σε κανένα συμβόλαιο ή επίσημο έγγραφο, ούτε βρέθηκε στους τάφους των Εβραίων της Ξάνθης, ούτε σε καμία λίστα Εβραίων της Ξάνθης, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης που ερεύνησα το όνομα αυτό.

Πρόκειται επί της ουσίας, για ένα πρόσωπο "φάντασμα" ας μου επιτραπεί η έκφραση. Επιπροσθέτως, στην έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, βρέθηκε πως το μισό ακίνητο "πατά" επάνω σε παλιό Οθωμανικό τίτλο και αυτό με έβαλε σε ακόμη περισσότερες σκέψεις για έρευνα.

Όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί μου φίλοι, τούτο το κόσμημα τεραστίων διαστάσεων αρχοντικό κτίριο στην καρδιά της παλιάς πόλης, όπου η άμαξα με τα άλογα έμπαινε από την μπροστινή είσοδο και έβγαινε στο πίσω μέρος της αυλής όπου σταυλίζονταν τα ζώα και υπήρχαν ποτίστρες και ταΐστρες, είναι πολύ δύσκολο με όλα αυτά τα στοιχεία που σας παρέθεσα, να αφορά μια ιδιωτική κατοικία ενός Μουσουλμάνου Μπέη, ή ενός Χριστιανού προύχοντα.

Προσωπική μου άποψη είναι, πως υπάρχουν εκείνες οι ισχυρές ενδείξεις, ότι πρόκειται για ένα κτίριο ξεκάθαρα, της Οθωμανικής Διοίκησης και είμαι πεπεισμένος γι αυτό.

Δεδομένου ότι, οι χρονολογικές αποκλείσεις των ερευνητών διίστανται και το γεγονός, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής καμία κτητορική επιγραφή του κτιρίου, θεωρώ χωρίς να μπορώ επιστημονικά να το τεκμηριώσω, πως η κατασκευή του είναι μετά το 1860 και δεν υπάρχουν εκείνες οι ισχυρές ενδείξεις ώστε να κατασκευάστηκε το κτίριο αυτό, πριν απο την δεκαετία αυτήν.

Σε μια ιστορική έρευνα, ακόμη και οι ανατροπές έχουν την σημασιολογία τους.

Η έρευνα όμως δε σταματά, συνεχίζεται...

 

Θερμές Ευχαριστίες:

Στην Δρ. Τουρκολογίας

κ. Χρύσα Μελκίδη για τις πολύτιμες συμβουλές της.

Στην κ. Κούλα (Κυριακή) Τσομπανικολίδου (πρώην Διευθύντρια του Υποθυκοφηλακείου Ξάνθης) για την αμέριστη συμπαράστασή της στην εν λόγω έρευνα.

Και στους συντηρητές που αποκατέστησαν την πολύτιμη από ιστορικής άποψης μοναδική αυτή παράσταση και έτσι διατηρήθηκε.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Επιμέλεια Ιστορικής Έρευνας:

Γιώργος Φ. Μπατζακίδης

Ιστορικός Ερευνητής.

 

AdminAdmin