Avrupa
Giriş Tarihi : 30-08-2022 10:14   Güncelleme : 30-08-2022 14:37

Avrupa yeni bir nükleer felaketin eşiğinde mi?

Avrupa yeni bir nükleer felaketin eşiğinde mi?

Ukrayna ordusu ülkenin güneyinde Rusya tarafından işgal edilen toprakları geri almak için uzun süredir beklenen karşı saldırıya başladığını duyurdu.

Güney Komutanlığı Sözcüsü Natalia Humeniuk basın toplantısında karşı saldırıyı doğrulayarak Kherson'un da operasyon kapsamında olduğunu belirtti.

Ukraynalı yetkililer bir süredir Rus işgali altındaki güney bölgeleri ve özellikle Rus ordusunun kontrol altına almayı başarabildiği tek bölgesel başkent olan Kherson'u geri almak istediğini dillendiriyordu. Batılı ülkelerin askeri yardımları artırması ile güç toplayan Ukrayna ordusu karşı saldırının başladığını açıkladı.

Söz konusu bölge Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'ın kuzeyinde Ukrayna'nın Azov Denizi ve Karadeniz kıyılarının bir kısmını kapsıyor.

Humeniuk, güneydeki lojistik takviye yollarına yapılan saldırıların Rusya'nın gücünü kesin bir şekilde zayıflattığını vurguladı. Geçtiğimiz haftalarda Rusya'ya ait ondan fazla cephanelik saldırıların hedefi olmuştu.

Öte yandan güneydeki Rus kuvvetlerin güçlü olduğunun altını çizen Humeniuk operasyonun detaylarıyla ilgili bilgi vermedi.

Zaporijya çevresinde çatışmalar

 Ukrayna'nın Zaporijya bölgesindeki Energodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki yerleşim alanlarının bombalandığını ve ilk belirlemelere göre 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Orlov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Energodar şehrinin 3, 4 ve 5. ilçeleri saldırı altında. İlk belirlemelere göre, 10 kişi yaralandı. Evlerin camları kırıldı. Park halindeki araçlarda yangın var." ifadesini kullandı.

Orlov, Rus işgalcilerin, ülkenin Energodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santrali çevresine yaptığı saldırılardan Ukrayna'yı sorumlu tutmak için Energodar halkından imza toplamaya çalıştığını savunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Rus işgalciler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı temsilcilerine bir dezenformasyon mektubu hazırladılar ve iddiaya göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından nükleer santralin bombardımanının durdurulmasını talep ettikleri bir bildiri kapsamında Energodar halkından imza topluyorlar."

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanları yolda

Bu arada, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Sözcüsü Andrey Ermak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının, Zaporijya Nükleer Santrali'ne doğru yola çıktıklarını duyurdu.

Ermak, santralin etrafındaki saldırılara ilişkin "Ruslar, Energodar'a ateş açtı. Dünyayı kışkırtıp şantaj yapmaya çalışıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

LMLM

LM