ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 16-02-2024 10:43

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda İsrail'i Refah kara harekatına karşı uyardı

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda İsrail'i Refah kara harekatına karşı uyardı

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, ortak açıklamada İsrail'in Refah'a kara hakeratının yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulundu.

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, İsrail'i Refah'a yapmayı planladığı kara hakeratından vazgeçmesi çağrısı yaptı. 

Daha fazla kitlesel sivil kaybı önlemeye yönelik acil çağrıda bulunan üç ülke, yaptıkları ortak açıklamada "Genişletilmiş bir askeri operasyon yıkıcı olacaktır. Sivillerin gidebileceği başka bir yer yok." dedi. 

Birleşmiş Milletler'in soykırımın önlenmesi konusundaki özel danışmanı Alice Wairimu Nderitu da, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının devam etmesi halinde zulüm riskinin "ciddi, gerçek ve yüksek" olduğunu kaydetti. 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın "hızla" ateşkesi kabul etmesini istedi. 

İsrail'in askeri harekâtı nedeniyle Gazze'nin en güneyindeki kente sürülen yüz binlerce Filistinli, kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. 

İsrail, bazı ülkelerin ve yardım kuruluşlarının itirazına rağmen Refah'a girip "Hamas'ın ortadan kaldırmayı" planlıyor. 

Başbakan Benjamin Netanyahu, "Tam zafere kadar savaşacağız ve bu, sivil halkın savaş bölgelerini terk etmesine izin verdikten sonra Refah'ta da güçlü bir eylemi içeriyor" dedi.

Ateşkes çabaları

Arabulucular, Filistinlileri açlığın eşiğine getiren dört aylık savaşta ateşkes için görüşmeler yürütüyor. 

Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır'dan arabulucular Kahire'de, İsrail'in elindeki Filistinli mahkûmlara karşılık Gazze'de bulunan yaklaşık 130 rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya aracılık ediyor. 

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail, Kahire'de rehinelerimizin serbest bırakılması konusunda Hamas'tan yeni bir teklif almadı" denildi.

Netanyahu, "Hamas'ın hayal ürünü taleplerinden vazgeçmesi konusunda ısrar ediyorum ve onlar bu taleplerinden vazgeçtiğinde ilerleyebiliriz." ifadelerini kullandı. 

CIA direktörü William Burns, salı günü İsrail istihbarat servisi Mossad'ın başkanı David Barnea ile görüşmelere katıldı; bir Hamas heyeti de çarşamba günü Kahire'deydi.

euronews

LMLM

LM