Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-01-2024 10:36

Πολίτες για την ακρίβεια: «Ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει»

Πολίτες για την ακρίβεια: «Ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει»

Οι πολίτες μίλησαν για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Το ζήτημα της ακρίβειας επιδιώκει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση με την εφαρμογή ειδικών μέτρων. Η πολιτεία εκτιμάει ότι μέχρι την άνοιξη θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές.

Το euronews βρέθηκε σε λαϊκές αγορές και super market της Αθήνας και κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας. Σχέδον όλοι είπαν το ίδιο: «Όταν κάτι ανεβαίνει, μετά πολύ δύσκολα κατεβαίνει».

Αρκετοί πολίτες δηλώνουν ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σίγουρα λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση δεν θα ανατραπεί εύκολα.

Ακρίβεια λόγω διεθνών κρίσεων

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε εκ νέου ότι η ακρίβεια οφείλεται στις διεθνές κρίσεις.

_«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες_», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι «ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μόνιμες και στοχευμένες παρεμβάσεις που κατατείνουν στην ενίσχυση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια».

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και κάνει λόγο «για κοροϊδία των πολιτών».

«Σκληροί αλλά δίκαιοι έλεγχοι»

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι «θα γίνονται σκληροί αλλά και δίκαιοι έλεγχοι προς όφελος των καταναλωτών».

Στο ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν λαμβάνονταν ανάλογα μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αποκρίθηκε ότι «αυτά δεν είναι τα πρώτα μέτρα που έχουμε λάβει. Έχουμε λάβει σκληρά μέτρα και κάνουμε και συνεχείς ελέγχους. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία και σε μεγάλες εταιρείες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλλει τέτοια πρόστιμα. Έχουμε λάβει και άλλα μέτρα, θα δούμε και αυτά πως θα λειτουργήσουν – που πιστεύουμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα - και αν χρειαστεί θα λάβουμε και άλλα μέτρα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε χθες μήνυμα προς τις πολυεθνικές λέγοντας ότι η χώρα «δεν είναι μπανανία» και τόνισε ότι «ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας

  • Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες
  • Αποτρέπονται οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπεται στους προμηθιευτές που αυξάνουν τις τιμές των προιόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προιόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Αυτό αφορα όλα τα προιόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Για προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες.
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προιοντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται πιστωτικό τιμολόγιο ύ ψους έως 3% για επιστροφές προιόντων ή φύρα.Το μέτρο αφορά νωπά λαχανικά και κρέατα.
  • Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%.

euronews

LMLM

LM