Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-06-2024 11:36

Ισπανία: «Μεγαλύτερη διεθνή πίεση» στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Ισπανία: «Μεγαλύτερη διεθνή πίεση» στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους να συνεχίσουν να θέτουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου προ των ευθυνών του για τους βομβαρδισμούς και τη στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει "μεγαλύτερη πίεση" στην ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα "μια για πάντα".

Πρόσθεσε ότι η Νότια Ευρώπη προσχώρησε στην υπόθεση που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για την προσαγωγή του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ). Τον περασμένο Ιανουάριο, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τυχόν πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

«Προφανώς δεν είναι στο χέρι μου να πω αν πρόκειται ή όχι για γενοκτονία, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Entrevista.

Ο κεντροαριστερός πολιτικός δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με ορισμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα προληπτικά μέτρα που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου «για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η στρατιωτική επέμβαση στη Ράφα».

«Δυστυχώς, δεν το βλέπουμε αυτό από την κυβέρνηση Νετανιάχου», δήλωσε.

«Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περισσότερη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, ώστε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει μια για πάντα. Αυτή είναι η θέση της ισπανικής κυβέρνησης».

Τον Μάιο, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε μια "ιστορική απόφαση". Την ίδια στάση ακολούθησαν σύντομα η Ιρλανδία και η Νορβηγίαπου επίσης αναγνώρισαν την παλαιστινιακή κυριαρχία.

Συνέντευξη μετά την επιτυχία στις ευρωεκλογές

Οι παρατηρήσεις ήταν μέρος της πρώτης μεγάλης συνέντευξης του ηγέτη μετά τις ευρωεκλογές.

Ενώ τα περισσότερα άλλα κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν βαριές ήττες, η κεντροαριστερή ομάδα του Σάντσεθ εξασφάλισε 20 έδρες από τις 61 που αναλογούν στη χώρα. Ωστόσο, το κόμμα δεν συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη - το δεξιό Λαϊκό Κόμμα πήρε τη μερίδα του λέοντος από τις 22 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox τερμάτισε τρίτο με έξι βουλευτές, από τους τέσσερις που είχε στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο, και το νέο ακροδεξιό κόμμα "Se Acabo la Fiesta" (SALF) θα εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρεις έδρες.

«Δυστυχώς, στην Ισπανία δεν έχουμε μόνο μία ακροδεξιά, αλλά δύο», δήλωσε ο Σάντσεθ.

euronews

LMLM

LM