ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 22-01-2024 11:08

BM'den İsrail'e tutuklulara kötü muamele suçlaması

BM'den İsrail'e tutuklulara kötü muamele suçlaması

BM, İsrail'in Gazze'de Filistinli tutuklulara kötü muamelede bulunduğunu bildirdi. Tutukluların çırılçıplak soyuldukları ve aşağılandığı ileri sürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki Filistinli tutuklulara kötü muamele etmek ve tutsakları aşağılamakla suçladı.

BM'nin Gazze Şeridi'ndeki insan hakları temsilcisi Ajith Sunghay Cuma günü yaptığı açıklamada, tutsak erkeklerin haftalarca gözaltında tutulduklarını ve darp edildiklerini söyledi. Temsilci, görüştüğü bazı kişilerin kendisine gözlerinin bağlandığını söylediklerini aktardı.

Cenevre'de BM merkezindeki gazetecilere video bağlantısı aracılığıyla seslenen Sunghay, bazı tutukluların çırılçıplak ya da külotla serbest bırakıldıklarını kaydetti. Savaşın başından bu yana kaç kişinin gözaltına alındığı konusunda net bir bilgi olmadığını belirten BM temsilcisi, binlerce kişi olduklarının tahmin edildiğini ifade etti.

İsrail hükümeti ve ordusundan söz konusu ithamlara ilişkin başlangıçta bir yorum ya da açıklamada bulunulmadı. Ancak İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamalarda tutuklulara uluslararası hukuka uygun olarak muamele edildiğini belirtmişti. Bu açıklamalarda vücutlarında silah ya da patlayıcı madde taşımadıklarından emin olmak için çoğu zaman tutukluların giysilerini çıkardıkları da ifade edilmişti.

Gazze Şeridi'nde iktidarı elinde bulunduran radikal İslamcı Hamas 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail'e saldırarak bin 200 kişiyi katletmişti. İsrail bu tarihten itibaren Gazze Şeridi'ne havadan, denizden ve karadan operasyonlarda bulunuyor.

Reuters/TY,EC

euronews

LMLM

LM