SAĞLIK
Giriş Tarihi : 15-03-2024 12:46

BU MEYVELERİ TÜKETMEDEN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN

BU MEYVELERİ TÜKETMEDEN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN

Fazla kilolarından şikayetçi olanlar için en iyi çözüm egzersiz ve sağlıklı beslenmedir. Fakat birçok faydası bulunan meyveler, bazı koşullarda kan şekeri için risk oluşturabiliyor. Tokluk kan şekeri, bir şeyler tükettikten 2 saat sonra ölçülür. Kan şekeri değeri 140 mg/dl’ye kadar normaldir. Fakat uzmanlar bu değerin 140-200 mg/dl arasında olması halinde kişide gizli şeker olduğunu söylüyor. Uzmanlar, tokluk kan şekerinin 200 mg/dl’nin üzerinde olması halinde ise şeker hastası olduğunuzu belirtip uyarıyor. İşte kan şekerini uçuran meyveler…
Sürekli aç olduğunuzu hissedip fazla su tüketmeye gereksinim duyuyorsanız dikkat edin. Uzmanlar bu durumu yaşayanlarda baş ağrısı, bulanık görme, halsizlik, kilo kaybı ya da cilt enfeksiyonu da olabileceğini ifade edip kan şekeri yüksekliğine karşı uyarıyor. Severek tükettiğimiz bazı meyveler de bu sorunu tetikleyebiliyor.

ÇEŞİTLİ SAĞLIK SORUNLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR
Diyabet hastası olan vatandaşlar, daha ciddi sağlık problemleri ile mücadele etmemek için tükettikleri gıdalara dikkat etmeli. Bazı meyve ve sebzelerin kan şekeri düzeyi için iyi bir seçim olamayabileceğini belirten Beslenme Uzmanı Rob Hobson, onlarda yer alan yüksek glisemik indeksinin (GI) sorunlara yol açabileceğini vurguladı:

BU MEYVELERİ TÜKETMEDEN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN
“Glisemik indeksi yüksek gıdalar hızla parçalanır ve bu da kan şekeri seviyelerinin keskin bir şekilde yükselmesine neden olur. Hobson’a göre karpuz, patates ve kuru meyveler bu puanda üst sıralarda yer alıyor.

Glisemik indeksi yüksek gıdalar, vücudu hızlı hareket eden karbonhidratlara karşı koymak için bir insülin dalgalanması üretmeye zorlayabilir ve bunun yaygın bir sonucu, iki ila üç saat içinde bir açlık hissidir ve bu da kişinin daha fazla yemek istemesine neden olabilir. Diyabet hastaları daha glisemik indeksi yüksek gıdalar konusunda dikkatli olmalıdır."

Glisemik indeksi yüksek olan diğer meyve ve sebzeler ise şu şekilde:

HAVUÇ
YABAN HAVUCU
PANCAR
TATLI MISIR
MUZ
PORTAKAL

cnnturk

LMLM

LM