SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-02-2024 12:07   Güncelleme : 22-02-2024 17:04

Bu mutfak gereçlerinden sağlığınız için uzak durun!

Bu mutfak gereçlerinden sağlığınız için uzak durun!

Harvard Üniversitesi’nin araştırmasına göre, plastik kesme tahtaları yiyeceklere mikroplastik salıyor. Her bıçak darbesi, milyonlarca plastik parçacığı oluşturarak sağlığı tehlikeye atıyor.

Beş milimetreden küçük olan plastik parçalarına “mikroplastik” deniliyor. Çevreyi kirleten, okyanusların en tenha noktalarında bile bulunan mikroplastikler insan kanına dahi girerek birçok ağır hastalığa zemin hazırlıyor. Yeni bir araştırmaysa mikroplastiklerin uzakta değil, evimizin kalbinde olduğunu ve yiyeceklerimize karışarak bizi zehirlediğini gösteriyor.

Plastik ürünlerde gıdaları doğrarken, her bıçak darbesiyle milyonlarca mikroplastik oluşuyor. Kimya uzmanı Mark Jones, “Kullandığımız plastik kesme tahtaları, pet şişeler, plastik ambalajlar nedeniyle her hafta bir kredi kartı kadar mikroplastik yutuyoruz” dedi. Bilim insanı Tasha Stoiber de “Sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey plastikten uzak durmak. Mutfakta paslanmaz çelikten yapılmış ürünler kullanın. Ayrıca plastik levha olukluysa temizlemek de zor oluyor” diye konuştu.

NE YAPMALI?
Mikroplastikler kanserden akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok sağlık sorununu tetikliyor. Bu nedenle kullanılan ürün önemli. Bazı uzmanlar, ahşap kesme levhalarının da bakteri barındırdığını söylüyor. Ahşap kadar gözenekli olmayan bambu kesme tahtalarını öneren de var. Ama tüm uzmanların birleştiği nokta, her gıda türü için ayrı kesme tahtası kullanılması. Uzmanlar, “Kırmızı çiğ et, deniz ürünleri, sebzeler ve meyveler için ayrı kesme tahtalarının kullanılması bakterilerin sınırını daraltır. Ayrıca kesme tahtaları düzenli temizlenmeli.”

cnnturk

LMLM

LM