Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την τοποθέτηση της Γκιλφόιλ ως πρέσβεως στην Ελλάδα - Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που, εφ' όσον περάσει από την κρίση της Γερουσίας, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Την επιλογή της Κίμπερλι Γκιλφόιλ για την θέση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, «εδώ και πολλά χρόνια, η Κίμπερλι είναι στενή φίλη και σύμμαχος. Η εκτενής εμπειρία της και η ηγετική της ικανότητα στα πεδία του δικαίου, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, καθώς και η μεγάλη ευφυία της, την κάνουν πρόσωπο με εξαίρετα προσόντα για να αντιπροσωπεύσει τις ΗΠΑ και να προασπίσει τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό», σε ζητήματα «από την αμυντική συνεργασία ως το εμπόριο και την οικονομική καινοτομία».
Η Γκιλφόιλ υπήρξε στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και ήταν αρμόδια για την συγκέντρωση κεφαλαίων. Είναι πρώην παρουσιάστρια του δικτύου Fox News και στο παρελθόν έχει χρηματίσει βοηθός γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια.
Υπήρξε μνηστή του γιου του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και παντρεμένη με τον νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος την περίοδο του γάμου τους ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο.
Η ίδια αποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον διορισμό της, ο οποίος θα πρέπει να επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία, έπειτα από ακρόαση στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Η πρόταση Τραμπ για διορισμό της Γκιλφόιλ στην συγκεκριμένη θέση σημαίνει ότι δεν προχωρά τελικά η τοποθέτηση του Ελληνοαμερικανού βουλευτή Γκας Μπιλιράκη. Πηγές στην Ουάσινγκτον αποδίδουν την συγκεκριμένη αλλαγή στην μικρή πλειοψηφία που έχουν οι Ρεπουμπλικανοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην γίνει μια κίνηση που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο την νομοθετική ατζέντα της επερχόμενης κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Μπιλιράκης θα συνεχίσει να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την «ομάδα της Φλόριντα» που περιλαμβάνει τη νέα προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Ουόλτς.
Ο τελευταίος σχολίασε, με αφορμή την τοποθέτηση Γκιλφόιλ, ότι η συμμαχία Ουάσινγκτον-Αθήνας είναι «ζωτικής σημασίας για τη ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και (η Γκιλφόιλ) είναι η τέλεια επιλογή για την ενίσχυση αυτoύ του δεσμού.