SAĞLIK
Giriş Tarihi : 31-01-2024 11:33

Çorba, çay ve kahveyi çok sıcak içiyorsanız dikkat!

Çorba, çay ve kahveyi çok sıcak içiyorsanız dikkat!

Havalar soğuyunca sıcak içeceklere olan ilgi de arttı. Uzmanlar aşırı sıcak tüketilen içeceklerin kanser riskini arttırdığı yönünde uyarılarda bulunuyor. Peki içeceklerin sıcaklık dereceleri ne olmalı? İşte detaylar...

Havaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Hürriyet'ten İsmail Sarı uzmanlara sordu.
Havaların soğumasıyla her yıl olduğu gibi grip başta olmak üzere pek çok virüs harekete geçti. Hastanelere ateş, boğaz ağrısı ve geçmeyen öksürük şikâyetiyle başvuran çocuk ve yetişkin hastaların sayısında büyük bir artış yaşanıyor.Kimileri bu rahatsızlıkları hafif atlatırken kimileri daha ağır belirtiler gösteriyor. Hastalıkla mücadelede ilk akla gelen ise çorba, çay gibi sıcak içeceklerden yardım almak oluyor. Ancak aşırı sıcak içecekler kanser riski oluşturabiliyor.Konuyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Yurci, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarında yeterli sıvı alımı son derece önemli. Sıvıyla birlikte vitamin ve antioksidanlar da enfeksiyona karşı korunmada ve enfeksiyonu atlatmada çok kıymetli..." dedi. Prof. Dr. Yurci, şöyle devam etti: "Özellikle yeşil çay, nane, yasemin ve papatya çayı gibi bitkisel çayların sindirim sistemi üzerinde pozitif etkileri olduğu biliniyor. Bu içeceklerin sıcak olarak tüketilmesi sindirim sistemindeki damarların genişlemesine, kan akımının artmasına ve sindirim sistemi aktivitesinin hızlanmasına katkı sağlıyor. Ancak bu noktada içeceğin sıcaklık derecesi çok önemli..."
 

‘İÇECEĞİN 65 DERECE ÜZERİNDE OLMAMASINA DİKKAT EDİN’
Prof. Dr. Yurci, "Fazla sıcak içecekler; dudak, ağız boşluğu, boğaz ve yemek borusunda sıcağa bağlı hasar oluşturabilir. En önemli problemlerden biri de sıcak içeceklerin yemek borusunda yassı hücreli kanser riskini artırmasıdır” ifadelerini kullandı.Sıcak içeceklerin 65 derece ve altında içilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yurci, “Yapılan bir çalışmada sıcak içeceği 65-70 derecenin üzerinde içme alışkanlığı olanlarda yemek borusu kanserine yakalanma riski 2,4 kat daha yüksek olarak tespit edildi. Bu nedenle su kaynadıktan sonra bir süre soğumasını beklemek son derece önemli. Beklenmiyorsa kaynar içmektense çaya bir miktar soğuk su eklemek gerekiyor” dedi.

cnnturk

LMLM

LM