Οι αντάρτες έχουν στόχο να κυκλώσουν τη συριακή πρωτεύουσα και οι δυνάμεις τους κινούνται από το βορρά και από το νότο
Οι αντάρτες στη Συρία υπό την ηγεσία της ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Hayat Tahrir al-Sham) βρίσκονται κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Χομς στα περίχωρα της οποίας έχουν ήδη καταλάβει δύο πόλεις.
Οι δυνάμεις των ανταρτών ανασυγκροτήθηκαν μετά τις συριακές και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και ελέγχουν το Χαλέπι και τη Χάμα έχοντας αντιμετωπίσει ελάχιστη αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Στόχος τους είναι η κατάκτηση της Δαμασκού και η ανατροπή του Άσαντ.
Οι αντάρτες σχεδιάζουν να κυκλώσουν τη συριακή πρωτεύουσα και οι δυνάμεις τους κινούνται προς αυτή και από το νότο. Υποστηρίζουν ότι κατέκτησαν και την πόλη Νταράα, από όπου ξεκίνησε το 2011 ο εμφύλιος στη Συρία.
Στα ανατολικά, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Ντέιρ ελ Ζουρ, χωρίς να αντιμετωπίσουν αντίσταση, και μία συνοριακή διέλευση μεταξύ Συρίας και Ιράκ.
Υπό τον έλεγχο των ανταρτών βρίσκεται και το μοναδικό πέρασμα της Συρίας προς την Ιορδανία.
Χομς: Μαζική έξοδος
Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας.
Η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) έχει ορκιστεί να καταλάβει τη Χομς και από εκεί σχεδιάζει να βαδίσει προς τη Δαμασκό, την έδρα της εξουσίας του Άσαντ.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο έδειχναν έναν αυτοκινητόδρομο μποτιλιαρισμένο με αυτοκίνητα γεμάτα ανθρώπους να φεύγουν από τη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Η Χομς, τμήματα της οποίας ελέγχονταν από αντάρτες μέχρι το 2014, βρίσκεται σε σημαντικό κόμβο μεταξύ της Δαμασκού και των παράκτιων επαρχιών της Συρίας Λατάκια και Ταρτούς, όπου ο Άσαντ απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης.
Η επαρχία Χομς είναι η μεγαλύτερη της Συρίας και συνορεύει με τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία.
Οι αντάρτες κατέλαβαν τις κεντρικές πόλεις Ραστάν (Rastan) και Ταλμπίσεχ (Talbiseh), μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης.
«Η μάχη της Χομς είναι η μητέρα όλων των μαχών και θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία» δήλωσε ο Ράμι Αμπντουραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Ο φιλοκυβερνητικός Sham FM δήλωσε ότι οι αντάρτες εισήλθαν στο Ραστάν και στο Ταλμπίσεχ χωρίς να αντιμετωπίσουν αντίσταση. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον συριακό στρατό.
Το Παρατηρητήριο δήλωσε ότι τα συριακά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από τη Χομς. Αλλά ο στρατός το διέψευσε αυτό σε σχόλια που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, λέγοντας ότι τα στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις τους στην πόλη και είναι "έτοιμα να αποκρούσουν" οποιαδήποτε επίθεση.
Πολλαπλά μέτωπα
Ωστόσο, η πίεση προς την κυβέρνηση εντείνεται σε πολλαπλά μέτωπα στη Συρία.
Στην ανατολική Συρία, ο συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό κουρδική ηγεσία δήλωσε ότι εισήλθε στην πόλη Ντέιρ ελ Ζουρ, προφανώς χωρίς αντίσταση.
Μια από τις κύριες πόλεις στα ανατολικά, η Ντέιρ ελ Ζουρ ήταν εδώ και καιρό διαιρεμένη μεταξύ της κυβέρνησης στη δυτική πλευρά του ποταμού Ευφράτη και των SDF στην ανατολική πλευρά.
Οι SDF δήλωσαν επίσης ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περαιτέρω τμήματα των συνόρων με το Ιράκ. Αυτό φάνηκε να το φέρνει πιο κοντά στο κυβερνητικό συνοριακό πέρασμα Boukamal. Το πέρασμα είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση, διότι αποτελεί την πύλη προς τον διάδρομο προς το Ιράν, μια γραμμή ανεφοδιασμού για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Την ίδια στιγμή, αντάρτες κατέλαβαν το μοναδικό πέρασμα της Συρίας προς την Ιορδανία, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι κλείνει τη δική της πλευρά του περάσματος. Ο Λίβανος έκλεισε επίσης όλα τα συνοριακά του περάσματα με τη Συρία, εκτός από ένα.
Μαζί με την HTS, οι μαχητές περιλαμβάνουν δυνάμεις μιας ομάδας-ομπρέλα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών πολιτοφυλακών που ονομάζεται Συριακός Εθνικός Στρατός.
Η Άγκυρα έχει αρνηθεί ότι υποστηρίζει την επίθεση, αν και οι ειδικοί λένε ότι οι αντάρτες δεν θα την είχαν εξαπολύσει χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας.
Η επιστροφή των ανταρτών της Συρίας
Μετά από χρόνια που ήταν σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένοι σε μια βορειοδυτική γωνιά της χώρας, οι αντάρτες προέλασαν πριν από μια εβδομάδα, καταλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, και έκτοτε συνεχίζουν να προελαύνουν.
Η ξαφνική επίθεση ανέτρεψε τα δεδομένα σε ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο στον σχεδόν 14χρονο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Ο ηγέτης της HTS, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, δήλωσε στο CNN σε συνέντευξή του από τη Συρία την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Άσαντ βρισκόταν στο δρόμο προς την πτώση, υποστηριζόμενη μόνο από τη Ρωσία και το Ιράν.
«Οι σπόροι της ήττας του καθεστώτος ήταν πάντα μέσα του», είπε. «Αλλά η αλήθεια παραμένει, αυτό το καθεστώς είναι νεκρό».
Ο στρατός της Συρίας δεν φάνηκε να προβάλλει μια συνεκτική αντεπίθεση ενάντια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Το SANA την Παρασκευή επικαλέστηκε ανώνυμο στρατιωτικό αξιωματούχο που δήλωσε ότι οι συριακές και ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπλητταν αντάρτες στην επαρχία Χάμα, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές.
Η ρωσική υποστήριξη και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ένα βασικό ερώτημα σχετικά με την ικανότητα του Άσαντ να αντεπιτεθεί είναι κατά πόσο ο κύριος σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, θα του παράσχει υποστήριξη, τη στιγμή που είναι δεσμευμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία με τους Τούρκους και Ιρανούς ομολόγους του σε συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Συρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει στους Ρώσους πολίτες ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμπορικές πτήσεις για να εγκαταλείψουν τη χώρα "λόγω της δύσκολης στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης".
Η επίθεση της αντιπολίτευσης έχει επιφέρει πλήγμα στην ήδη παρακμασμένη οικονομία της Συρίας.
Την Παρασκευή, το δολάριο ΗΠΑ πωλούνταν στην παράλληλη αγορά της Συρίας για περίπου 18.000 λίρες, μια πτώση 25% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Όταν ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, ένα δολάριο είχε αξία 47 λίρες.
Η πτώση υπονομεύει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των Σύρων, σε μια εποχή που ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η οικονομία της Συρίας πλήττεται εδώ και χρόνια από τον πόλεμο, τις δυτικές κυρώσεις, τη διαφθορά και την οικονομική κατάρρευση του γειτονικού Λιβάνου, της κύριας πύλης της Συρίας προς τον έξω κόσμο.
euronews