SPOR
Giriş Tarihi : 22-11-2022 02:07

Dünya Kupası açılışında Morgan Freeman ile sahneye çıkan Katarlı Ghanim Al Muftah kimdir?

Dünya Kupası açılışında Morgan Freeman ile sahneye çıkan Katarlı Ghanim Al Muftah kimdir?

Katar'da dün başlayan FIFA 2022 Dünya Kupası'nın açılış töreninden en çok akılda kalacak kareler, ABD'li ünlü oyuncu Morgan Freeman ile Katarlı engelli Ghanim Al Muftah'ın diyaloğu ve sonunda verdikleri bu poz oldu.

Performansta Freeman ve Al Muftah, dünya halkları arasındaki bölünmüşlük üzerine bir konuşma yaptı ve Al Muftah Kuran'dan bir ayetle karşılık verdi.

Ayet "Sizi dünyaya uluslar ve kabileler olarak dağıttık ki birbirinizin farklılıklarından öğrenebilin ve farklılıklardaki güzelliği bulun" diyor.

İkili "hoşgörü ve saygıyla" insanların birlikte yaşayabileceği mesajını verdi.

Katar'ın Dünya Kupası'nın ev sahipliğini alma süreci, işçilere yapılan muamele ve Katarlı yetkililerin LGBT karşıtı açıklamaları gibi tartışmalar, Dünya Kupası'nda şu an için futbolun önüne geçmiş görünüyor. Freeman da bu nedenle sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı.

Peki Freeman'a eşlik eden fiziksel engelli Katarlı genç Ghanim Al Muftah kim?

Ghanim Al Muftah FIFA'nın 2022 Dünya Kupası elçilerinden biri. Katar doğumlu ve 20 yaşında.

Omurgasının alt ucunda, kuyruk sokumu kısmında, doğuştan gelen ve ender rastlanan bir rahatsızlığı bulunuyor, bu nedenle belden aşağısı yok. Hastalığına Kaudal Regresyon Sendromu deniyor.

Bu fiziksel anomalinin beyin gelişimine ise bir etkisi yok.

Bu hastalığa sahip kişilerin, yaratabileceği komplikasyonlar nedeniyle yaşam süresinin çok uzun olması beklenmiyor.

Ancak Ghanim bunun aksini kanıtlayan bir hayat yaşıyor. Her yıl rutin operasyonlar geçirmesi gerekiyor ve bu operasyonları Avrupa'daki hastanelerde oluyor.

İngiltere'deki Loughborough Üniversitesi'nde politika okuyor. "Hiçbir şey imkansız değildir" cümlesiyle açılan websitesinde, ileride diplomat olmak istediği yazıyor.

Dünya Kupası açılışındaki performansı ile dünyanın ilgisini çekse de, Ghanim aslında yıllardır özellikle Körfez bölgesindeki gençlere ilham veren, simgesel bir isim.

Engeline rağmen çok aktif bir hayat yaşayan Ghanim, futbol oynuyor, dağcılık yapıyor, yüzüyor ve son yıllarda motivasyonel konuşmalar da yapıyor.

Birçok farklı kurumdan ödülü ve "iyi niyet elçiliği" bulunuyor.

Ghanim okula ilk başladığı zamanlarda, sınıf arkadaşlarının onunla dalga geçmesi nedeniyle zorlandığını söylüyor.

Annesinin, onu, sınıf arkadaşlarıyla konuşup onlara durumunu anlatması için yüreklendirmesi sayesinde bunun üstesinden gelen Ghanim, bununla yetinmeyip daha büyük kitlelerin farkındalığını artırmak için çalışmaya başlamış.

Sosyal medya da ona bu çabasında yardımcı oluyor. Ghanim'in Instagram'da 3.4 milyon takipçisi var.

YouTube kanalının ise 827 bin abonesi bulunuyor.

Ghanim, yaptığı paylaşımlarla, engelli bir hayatın da "yaşamaya değer ve tatmin edici" olabileceğini göstermek ve diğer insanlara ilham olmak istediğini söylüyor.

Ghanim tüm bunların yanında Katar'ın en genç girişimcilerinden de biri. Annesinin "gizli tarifiyle" dondurma yaptığı bir dondurma markası bulunuyor.

bbc

AdminAdmin