DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-09-2024 11:56

Dünyanın en uzun demiryolu tüneli kazadan bir yıl sonra yeniden açılıyor

Dünyanın en uzun demiryolu tüneli kazadan bir yıl sonra yeniden açılıyor

İsviçre ve İtalya'yı birbirine bağlayan tünel, geçen yıl kırılan bir tekerleğin bir yük treninin raydan çıkmasına ve büyük hasara yol açmasının ardından kapatılmıştı.

İsviçre ile İtalya arasındaki ana demiryolu bağlantısı ve önemli bir yük taşıma güzergahı olan Gotthard Base Tüneli, Pazartesi günü yeniden açılıyor.

Kaza geçtiğimiz yıl 10 Ağustos'ta İsviçre Federal Demiryolları'na (SBB) ait bir yük treninin kırılan bir tekerlek nedeniyle raydan çıkması ile meydana gelmişti. Raydan çıkma trenin batı ve doğu tünellerini ayıran kapıya çarpmasına ve ciddi hasara yol açmasına neden oldu.

Kazanın ardından yapılan incelemede, bir vagon tekerleğindeki kılcal kırıkların kazaya yol açtığı, kopan parçaların vagonun raylardan atlamasına neden olduğu ortaya çıktı.

Bölgeyi temizleme çalışmaları da oldukça sıkıntılı geçti.

SBB Altyapı Sistemleri Başkanı Beat Deuber, "Sadece treni kaldırmak ve kaza alanını temizlemek bile birkaç hafta sürdü. Daha sonra tüm malzemelerin tünele getirilmesi gerekti. Tüneldeki sıcaklık neredeyse 40 santigrat dereceydi. İşçileri korumak için önlemler alınması gerekiyordu," dedi.

SBB geçen yıl hasarın onarımının 135 milyon euro civarında bir maliyete mal olacağını tahmin etmişti ancak şirket bu hafta nihai fiyatın 150 milyon İsviçre Frangı (159 milyon euro) olduğunu açıkladı.

Tünelin kapatılması, kazadan bu yana demiryolu taşımacılığı sektörü için büyük bir problem haline geldi.

Kazadan birkaç hafta sonra SBB, hasar görmemiş ve her gün yaklaşık 100 trenin geçtiği doğu tünelini yük trenlerinin özel kullanımı için yeniden açtı.

Ancak yük trenlerinin yeniden yönlendirilmesi, özellikle İtalyan demiryolu yük operatörleri için hem maliyetler hem de kapasite kullanılabilirliği açısından çok büyük bir görev oldu.

Gotthard Base Tüneli kazasından sadece birkaç gün sonra, İtalya ile Fransa arasındaki ana demiryolu bağlantısı olan Frejus Demiryolu heyelan nedeniyle kapatıldı. Tünelin 2025 yılına kadar yeniden açılması beklenmiyor.

 

Hem Gotthard Tüneli'nin hem de Frejus hattının kapanması, bu güzergahlarda faaliyet gösteren demiryolu yük operatörlerine milyonlarca euroya mal oldu.

Beat Deuber, "Altyapı tarafında açıklamalar yaptık ve raydan çıkmaları erken aşamada fark edebilmek için önlemler geliştireceğiz," dedi.

Onlarca yıllık planlamanın ardından tamamlanması neredeyse 17 yıl süren Gotthard Base Tüneli, İsviçre Alplerinin altında 57 kilometre boyunca uzanıyor. Tünel ayrıca, dünyanın en uzun demiryolu tüneli unvanını da elinde bulunduruyor.

İsviçre'nin Almanca ve İtalyanca konuşulan kantonları arasında önemli bir bağlantı olan tünelin yapımı 9.7 milyar İsviçre Frangı'na (10.3 milyar euro) mal oldu.

euronews

LMLM

LM