Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-10-2023 10:04

Συμφωνία ΗΠΑ-Αιγύπτου-Ισραήλ για το άνοιγμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Συμφωνία ΗΠΑ-Αιγύπτου-Ισραήλ για το άνοιγμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, κατά την οποία εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο Τελ Αβίβ, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα, γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας – για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Ωστόσο, δεν υπάρχει «καμία ενημέρωση για το εάν και πότε» η διάβαση της Ράφα θα ανοίξει για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η βοήθεια θα αρχίσει να μεταφέρεται «το νωρίτερο την Παρασκευή».

Η Αίγυπτος πρέπει ακόμα να επισκευάσει τον δρόμο πέρα από τα σύνορα που γέμισε με κρατήρες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Περισσότερα από 200 φορτηγά και περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα ή κοντά στο πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου για το Βόρειο Σινά, Χαλίντ Ζαϊντ.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Η βοήθεια θα συντονιστεί από τις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών με διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση εγκρίθηκε μετά από αίτημα του Μπάιντεν. Είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα εμποδίσει» τις παραδόσεις τροφίμων, νερού ή φαρμάκων από την Αίγυπτο, εφόσον περιορίζονται σε αμάχους στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Η δήλωση του Ισραήλ δεν έκανε καμία αναφορά στα καύσιμα, τα οποία είναι πολύ απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων.

https://www.cnn.gr/

LMLM

LM