Ελληνικά
Giriş Tarihi : 21-06-2023 19:00   Güncelleme : 21-06-2023 19:28

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή χρησιμότητα. Τη ΝΔ ενισχύει!! - ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή χρησιμότητα. Τη ΝΔ ενισχύει!! - ΑΝΑΛΥΣΗ

Του
Giannis Efstathiou

Η κυρίαρχη, θεμελιακή, εκλογική αντίφαση, αντινομία και αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής είναι ότι, ως δεύτερο -εκτός δραματικού απροόπτου-κόμμα, δεν μπορεί, όχι μόνο να αποτρέψει την ψευδεπίγραφη -ελέω του ληστρικού εκλογικού νόμου-κοινοβουλευτική "αυτοδυναμία" ή και παντοδυναμία της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά ούτε καν να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Και τούτο, διότι το δεύτερο κόμμα είναι αυτό που από το ισχύον καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα Σκανδαλίδη- Παυλόπουλου- Θεοδωρικάκου υφίσταται τη μεγάλη αρπαγή των κοινοβουλευτικών εδρών που δικαιούται με βάση τη λαϊκή ψήφο και οι οποίες πηγαίνουν στο bonus των 50 εδρών του πρώτου κόμματος!! Από το τρίτο και κάτω κόμμα το ποσοστό των εδρών που τους αρπάζει το πρώτο, είναι 10%...

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν τη βραδιά των εκλογών το μόνο που θα μπορεί να κάνει, είναι να μετρά πόσες έδρες του κλέβει η ΝΔ, με βάση τις ψήφους που θα του δώσουν οι δικοί του ψηφοφόροι!! Τίποτα άλλο!! Είτε μειώσει τη διαφορά του από τη ΝΔ στο 3%, είτε η ψαλίδα ανοίξρι κι άλλο και φτάσει στο 30%!! Καμμιά επίπτωση για τη ΝΔ και στη μια και στην άλλη περίπτωση!!

Το κόμμα του κυρίου Τσίπρα, μόνο με 2 τρόπους θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει ή και να αποτρέψει την κοινοβουλευτική "αυτοδυναμία" ή και παντοδυναμία της Πειραιώς:

1. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυπτε τις 20 plus μονάδες διαφορά από τη ΝΔ στις 21 Μαΐου κι έβγαινε πρώτο κόμμα. Όμως αυτό θα είναι το 8ο και το 9ο και το 10ο και το 20ο και το 100ο μη σας πω, θαύματα του κόσμου μαζί!!

2. Να επαναφέρει στην κάλπη της Κουμουνδούρου ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, οι οποίοι τώρα, το Μάϊο, επέλεξαν ΝΔ! Πόσοι όμως θα μπορούσε να είναι αυτοί που θα διορθώσουν με αυτό τον τρόπο την ψήφο τους την ερχόμενη Κυριακή? 500, χίλιοι, δύο χιλιάδες, και πολύ λέω? Δηλαδή ποσοστό το πολύ 0,1%!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν αδύνατο να αποτρέψει τη ΝΔ από μια πανίσχυρη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη νέα Βουλή! Αντιθέτως αν η Κουμουνδούρου αυξήσει τον αριθμό των ψήφων της, τότε είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει και άλλο τη ΝΔ και να την καταστήσει πανίσχυρη, αν έτσι κόψει ψήφους από μικρά κόμματα που παλεύουν να πιάσουν το αυθαίρετο και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ όριο 3% και να μπουν στη Βουλή!! Διότι η επίπλαστη κοινοβουλευτική "αυτοδυναμία" της ΝΔ, εξαρτάται από δύο παράγοντες:

Α. Τον αριθμό των ψήφων που θα λάβει η ΝΔ σε σχέση με όσους ψηφοφόρους πάνε στις κάλπες και ψηφίσουν έγκυρα και

Β. Το συνολικό αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη νέα Βουλή!!

Ένα παράδειγμα: στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αν ίσχυε το σημερινό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα εξέλεγε 171 βουλευτές σε πεντακομματική Βουλή. Αν έμπαινε η "Νίκη" με 3%,το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη θα έπεφτε αυτόματα στους 163 βουλευτές! Αν τα κατάφερνε και η "Πλεύση Ελευθερίας", το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη θα εξέλεγε 155! Αν κατάφερνε να μείνει στο 3% και το ΜΕΡΑ25, τότε η ΝΔ θα έπεφτε στις 147 έδρες και ΔΕΝ θα είχε κοινοβουλευτική "αυτοδυναμία"!!

Τώρα, με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν, φαίνεται πως το κόμμα των φανατικών θρησκόληπτων "Νίκη" και η "Πλεύση Ελευθερίας" της κυρίας Κωνσταντοπούλου μπαίνουν στη Βουλή, παραμένει η "Ελληνική Λύση" του κυρίου Βελόπουλου και μισό βήμα πριν από την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση βρίσκεται το ακροδεξιό σχήμα "Σπαρτιάτες", το οποίο δήλωσε ότι υποστηρίζει ο έγκλειστος νεοναζί Κασιδιάρης. Τάσεις επανάκαμψης δείχνει το ΜΕΡΑ25.

Αν λοιπόν ισχύσει το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, να μπουν στη νέα Βουλή, εκτός από τα 5 ήδη κοινοβουλευτικά κόμματα και "Νίκη", "Πλεύση Ελευθερίας", "Σπαρτιάτες", η ΝΔ θα χρειαστεί να πάει γύρω στο 41,5-42%, για να έχει την πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή! Αν τα καταφέρει και το ΜΕΡΑ25, τότε το ποσοστό "αυτοδυναμίας" της ΝΔ αυτομάτως ανεβαίνει στο 42,6-43%!!

Το ποσοστό της ΝΔ όμως θα εξαρτηθεί και πάλι από την αποχή που για τρίτες συνεχόμενες εκλογές αναδείχθηκε στις 21 Μαΐου πρώτη δύναμη!! Μαζί με την αρνητική ψήφο (άκυρα και λευκά) έφτασε στα επίπεδα του 42%!! Αν λοιπόν η αποχή με τα άκυρα και τα λευκά παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τότε η λογική λέει πως η ΝΔ όχι μόνο μπορεί να φτάσει και στο 43 και στο 45%, παρότι ασφαλώς θα υπάρξουν και κάποιοι που τώρα θα "διορθώσουν" την ψήφο τους, από το φόβο της απόλυτης παντοδυναμίας Μητσοτάκη!! Αν ωστόσο ο αριθμός όσων απόσχουν και αυτή τη φορά, μαζί με όσους επιλέξουν αρνητική ψήφο, μειωθεί δραστικά, το ποσοστό της ΝΔ θα μειωθεί σημαντικά και ο στόχος της κοινοβουλευτικής της "αυτοδυναμίας" θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολος, απρόσιτος και αδύνατος, εφόσον μπουν 3-4 ακόμη κόμματα στη νέα Βουλή!!... Για μια ακόμη φορά, η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά, θα κρίνουν ποια θα είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση!!! Ας το έχουμε όλοι μας υπόψη!!

Αν συμμετείχε στις εκλογές ένας φορέας, ως αντικομφορμιστικό, αντιθεσμικό, αντισυστημικό ΑΝΤΙ-ΚΟΜΜΑ ασφαλώς, των υγιών, αγνών, γνήσιων, ανιδιοτελών, εθελοντών, ακτιβιστών, κινηματικών οικολόγων και φιλόζωων, έχω αρκετούς και στέρεους λόγους να πιστεύω ακράδαντα πως θα έμπαινε στη Βουλή και άνετα!! Η απουσία του όμως οδήγησε χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ενεργούς πολίτες στην αποχή και την αρνητική ψήφο... Ίσως κάποιοι εξ αυτών επιλέξουν αυτή τη φορά το Πρασινομώβ, παρά τις θολές θέσεις του σε κεντρικά για τον οικολογικό-φιλοζωϊκό χώρο ζητήματα (πυρηνική ενέργεια, αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία κ.α.) και τις λάθος επιλογές σε πρόσωπα και καταστάσεις κλπ. Αν θα υπάρξει ρεύμα προς τους Πρασινομώβ, αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από το μεσημέρι της Παρασκευής! Ανεξάρτητα όμως από τις εκλογικές προοπτικές και τα αποτελέσματα στην κάλπη του Πρασινομώβ, ενδέχεται ακόμη κι ένας μικρός αριθμός ψήφων που θα λάβει, να στερήσει την είσοδο στη Βουλή πρωτίστως στο ΜΕΡΑ25, αλλά και στην "Πλεύση Ελευθερίας" και να συμβάλει στην κατάκτηση της ψευδεπίγραφης, αλλά ουσιαστικής, κοινοβουλευτικής "αυτοδυναμίας" της ΝΔ... Δεν θα τα επηρεάσει μόνο στην περίπτωση που ψηφίσουν Πρασινομώβ, μόνο όσοι στις 21 Μαΐου απείχαν, είχαν επιλέξει άκυρο ή λευκό, έδωσαν την ψήφο τους στο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή σε πολύ μικρά κόμματα, κυρίως που δεν μετέχουν στις νέες εκλογές, αλλά όχι μόνο...

Στις κάλπες πάντως όλα τα κόμματα που κατεβαίνουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και όλα, θα επιδιώξουν και πολύ λογικά, να λάβουν και την τελευταία ψήφο που τους αναλογεί!!

Η ΝΔ πολύ περισσότερο, έχοντας στην άκρη του μυαλού της τις 180 έδρες, για να μπορεί να κάνει μετά ό,τι γουστάρει, ειδικά σε θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος και καθορισμού νέας εξωτερικής πολιτικής!

Το ζήτημα είναι ποιος ο ουσιαστικός στόχος ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, με δεδομένο ότι η σειρά -εκτός πολύ δραματικού απροόπτου- δεν πρόκειται να αλλάξει!!

Αν πρυτανεύσει το κομματικό καθήκον, πάω πάσο!!

Αν όμως στόχος είναι η αποτροπή της κοινοβουλευτικής "αυτοδυναμίας" και της παντοδυναμίας της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη, η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ (και δευτερευόντως σε Χαριλάου Τρικούπη και Περισσό) δεν έχει την παραμικρή χρησιμότητα!! Δεν έχει νόημα!! Τη ΝΔ ενισχύει!!

Συνεπώς όσοι ψηφίζουν με μοναδικό γνώμονα να ΜΗ λάβει η ΝΔ 151 ή 160 ή 180 έδρες, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να πάνε να ψηφίσουν έγκυρα, να αποφύγουν την αποχή και να επιλέξουν κάποιο μικρό κόμμα, βάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα στη νέα Βουλή!!

Μια πρώτη γεύση όλων αυτών είχα δώσει στην πλουραλιστική εκπομπή "Χωρίς χρώμα", στην ΑΡΤ TV, στην οποία με είχε προσκαλέσει ο αγαπημένος φίλος Γιώργος Βαθιώτης που την επιμελείται και την παρουσιάζει και τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου!!

ΠΗΓΗ

 

 

AdminAdmin