Türkiye
Giriş Tarihi : 26-10-2023 09:36

Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değil mücahitler grubudur

Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değil mücahitler grubudur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İsrail'i sert bir dille eleştirdi, "Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur" dedi. İsrail, Erdoğan'a tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini reddettiklerini belirten İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, "Hamas, IŞİD'den beter, alçak bir terör örgütüdür" dedi.

Erdoğan konuşmasında "İsrail'e gitme projesini" iptal ettiğini, Türkiye'nin İsrail devletiyle sorunu olmadığını ancak İsrail'in Filistin'e karşı "bir örgüt gibi davrandığını" söyledi.

Erdoğan ayrıca Türkiye’nin “canlı kalmış ölülerle dolu bir dünyada” hakikati haykırmaya ve bunun için siyasi, diplomatik ve gerekiyorsa askeri tüm yolları devreye sokmaya hazır olduğunu belirtti.

"İsrail devletiyle bir sorunumuz yok ama İsrail’in uyguladığı mezalimi, devlet değil, örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı'nın sana borcu çok. Ama Türkiye'nin sana borcu yok. Batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü deği, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur".

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca 7 Ekim'den bu yana krizin daha da büyümemesi için uğraşıldığını, sekiz uçak dolusu tıbbi yardım gönderildiğini ekledi.

'İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal ettik'

Erdoğan konuşmasında, Türkiye'nin İsrail ile "iyi niyetli planlarını iptal ettiğini" söyledi:

"Ben hayatımda bir kere bu Netenyahu denilen adamın elini sıktım. Nerede? Kendi evimizde, Türkevi'nde. İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suistimal etti. İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz.

"İsrail çocukları öldürüyor, çocukların öldürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Çünkü biz insanlıktan nasibimizi aldık.

"Lafa gelince demokratlığı, çoğulculuğu kimseye bırakmayanların faşist yüzlerini ibretle izliyoruz. Gazze için kalbimizle, dilimizle, elimizle yapılması gereken neyse yapacağız. Duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz".

"Batılı güçlerin İsrail için döktükleri gözyaşı, sahtekarlığın dik alasından başka bir şey değil" diyen Erdoğan "Daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların, Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi, bu riyakarlığın en somut ifadesidir."

İsrail: Hamas, IŞİD'den beter, alçak bir terör örgütüdür

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini reddettiklerini söyledi.

Haiat, "Hamas, bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasıtlı olarak katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD'den daha beter alçak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhurbaşkanının terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşeti ve kesin gerçeği değiştirmeyecektir: Hamas eşittir IŞİD" dedi.

İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Erdoğan terörü destekliyor" diye yazdı ve Türkiye ile ilişkileri yeniden hesaplama zamanı geldiğini söyledi.

Erdoğan, 7 Ekim saldırıları sonrası daha önce neler söylemişti?

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de düzenlediği saldırılarda 1400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Hamas'ın 2006'dan bu yana yönettiği Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda 25 Ekim itibarıyla 2704'ü çocuk, 6545 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Saldırılar sonrası Hamas, elindeki 200'den fazla rehineden şu ana kadar dördünü serbest bıraktı.

İsrail ise "Hamas'ı yok etmek için" Gazze'de kara harekatı düzenleyeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Ekim'de saldırılarla ilgili ilk açıklamasında, "Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki olaylarda tarafları, gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" demişti.

Erdoğan, Ankara'da yapılan AKP 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "ilk kıble" olarak nitelendirdiği Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin, her türlü işgalin karşısında durmaya devam edeceklerini söylemişti.

Erdoğan, 11 Ekim'de AKP Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ise İsrail'i eleştirmiş ve "İnsani yardımların kesilmesi gibi Filistin halkını topyekûn cezalandırmayı amaçlayan fevri kararlardan herkes uzak durmalıdır" demişti.

Erdoğan Gazze'deki El-Ehli Hastanesi'nde meydana gelen patlama sonrası İsrail'e yönelik eleştirilerini artırarak "El-Ehli Arab Hastanesi'ne yönelik menfur saldırıyla Gazze'deki katliam bir başka boyuta taşınmıştır" diye konuşmuştu.

Filistin yetkilileri İsrail'in saldırısında 500'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini açıklamış, İsrail patlamadan İslami Cihad örgütünü sorumlu tutmuş, örgüt ise İsrail'in iddiasını reddetmişti.

BBC

LMLM

LM