Saat 17:00'de başlayan görüşme yaklaşık üç saat sürdü. Görüşmede Suriye'deki ekonomik toparlanma, savunma işbirliği ve güvenlik konularının ele alındığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'de geçiş hükümetinin devlet başkanı olarak ilan edilen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara ile Salı günü Ankara'da görüştü.
Önceki gün Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini yapan Şara bugün de Türkiye Cumhurbaşkanlığı'na ait uçak ile Ankara'ya geldi. Şara, Suudi Arabistan'a da Riyad'a ait uçakla gitmişti.
Saat 17:00'de başlayan görüşme yaklaşık üç saat sürdü. İki lider, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Görüşmede Suriye'deki ekonomik toparlanma, savunma işbirliği ve güvenlik konularının ele alındığı bildirildi.
İlk açıklamayı yapan Erdoğan, ''Kıymetli kardeşimle ülkede güvenlik ve ekonomik istikrarın tesisine yönelik atılabilecek müşterek adımları değerlendirdik, hemen her konuda tam bir fikir birliğinde olduğumuzu memnuniyetle gördüm,'' dedi.
Türkiye, Suriye'nin kuzey doğusundaki toprakları kontrol eden Halk Savunma Güçleri'ni (YPG), pek çok devlet tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Suriye kolu olarak görüyor. Birçok kez bu bölgeye operasyon yapan Türkiye, YPG güçlerinin bölgeden çıkmasını istiyor. Demokratik Birlik Partisi ise (PYD) YPG'nin siyasi kanadı. Erdoğan açıklamada bu konuya da değindi.
Şara ile 'hemen hemen her konuda' fikir birliğine sahip olduklarını belirten Erdoğan, ''Suriye’nin kuzey doğusunu işgal altında tutan bölücü terör örgütü ve yandaşlarına karşı atılacak adımları mütalaa ettik. DEAŞ olsun PYD olsun her türlü mücadelede Suriye’ye gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettim,'' dedi.
Cumhurbaşkanı daha sonra şunları ekledi: ''İnşallah dayanışma içinde hareket ederek terörün olmadığı huzur ve güven iklimini ortak coğrafyamızda tam manasıyla hakim kılacağımıza inanıyorum. Siyasi gelişmeler üzerinde de durduk. Kritik süreçte Suriyelilerin iradesini yansıtacak şekilde ülke iradesinin kapsayıcı ve kucaklayıcı yaklaşımı destekliyoruz. Suriye’nin harap olmuş şehirleri, kritik altyapının yeniden imarı konusunda gerekli desteğe hazırız.''
Erdoğan gibi ekonomik, ticari, kültürel işbirliğine değinen Şara da güvenlik alanına vurgu yaptı ve şunları ekledi: ''Ortak stratejilerden bir tanesi güvenlik alanında olacaktır. Tehditleri ele aldık.''
Şara, İsrail'e uluslararası baskı uygulanması gerektiğini belirterek 1967 sınırlarına dönülmesi gerektiğini söyledi.
Suriye'deki süreç
Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaş, HTŞ ve diğer muhalif grupların 12 günlük operasyonunun ardından Esad ailesinin 54, Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarının bitişiyle sonuçlanmıştı.
HTŞ'nin yönetimi devralması sonrası birçok ülke yeni yönetimle ilişki kurmaya başladı. Hatta ilişki kuran ülkelerin çoğunluğu halihazırda HTŞ'yi 'terörist' olarak kabul ediyor. Ancak ülkelerin bu politikalarını gözden geçiriyor.
Aralık ayında ABD'li yetkililer HTŞ lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara - yaygın bilinen savaşçı adı ile Muhammed Colani- ile görüşmüştü. Görüşmenin ardından ABD, Şara için konulan 10 milyon dolarlık ödülün kaldırıldığını açıklamıştı. ABD daha sonra Suriye'ye yönelik bazı kısıtlamaları da hafifletti.
Suriyeli yetkililer ilk resmi yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yaptı. Daha sonra ise Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ziyaretleri geldi.
15 Ocak'ta ise Suriye Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani, Türkiye'ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.
euronews
foto: © Tayyip Erdoğan/X