Türkiye
Giriş Tarihi : 08-08-2023 11:54

Erkin Koray hayatını kaybetti

Erkin Koray hayatını kaybetti

Anadolu rock müziğinin efsanevi ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Erkin Koray'ın uzun süredir yaşadığı Kanada’nın Toronto şehrinde sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti.

Erkin Koray'ın vefatını kızı Damla Koray, Instagram'dan şu mesajla duyurdu:

"Babam... Baba'mız... Canımın taa içi, ben kızın ve seni Baba deyip bağrına basan 'canlar', güzel enerjimizi, sevgimizi, saygımızı ve alkışlarımızı senden bir gün bile eksik etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Eserlerin dilimizde, aşkın kalbimizde yaşayacak, daima ve ilelebet.

"Doğrusu hiç şaşmayan, tanıdığım en sağlam adam; Anadolu Rock'ın mucidi, sevgili babam...

"Benim için yaptıklarına minnettarım. Ne desem hakkını vermiş olmam.

"Eminim, 'senin çocuklar' da ülkelerini, kültürlerini ve onlara layık gördüğün Cumhuriyeti ileri götürmek adına yaptıklarına her zaman minnettar kalacaktır. Hakkını helal et. Seni Çok ama çok seven kızın Damla."

Koray, 'Kızları da Alın Askere', 'Anma Arkadaş', 'İlahi Morluk', 'Yağmur', 'Silinmeyen Hatıralar', 'Mesafeler', 'Şaşkın', 'Komşu Kızı', 'Fesuphanallah', 'Arap Saçı', 'İlla ki', 'Yalnızlar Rıhtımı', 'Ankara Sokakları', 'Gaddar', 'Deli Kadın', 'Çöpçüler', 'Akrebin Gözleri' gibi şarkılarıyla tanınıyor.

'O müziği aldı ve on adım ileriye götürdü'

Müzik yazarı ve eleştirmeni Murat Meriç, BBC Türkçe için Erkin Koray’ı yazdı:

Erkin Koray için ne söylesem az. Özeti, lakabı: “Baba”.

Batı müziğinin emekleme döneminde gitarı, uzun saçları, asi tavırlarıyla o müziği aldı ve on adım ileriye götürdü. Alman Lisesi’nden büyük konser mekânlarına uzanan yolunu tırnağıyla kazıdı, ilmek ilmek ördü.

Başlarda sertti; sadece müziği değil, mizacı da öyleydi. Sonrasında giderek huysuzlaştı hatta… ‘70’li yılların ortalarına doğru müziğine bir ince ayar çekti ve dümenini Ortadoğu’ya kırdı, rotasını oradan doğru çizdi. “Arap Saçı”ndan “Fesupanallah”a uzanan hat -ki bunu “Mezopotamya modu” olarak tarif eder- memleket müziği için de bir kerteriz oldu.

Ortam arabeskleşirken Erkin “Baba” Koray en sert albümlerinden birini yaptı: “Gaddar”. Sonrasında klavye ve gitarla “one man show” tadında verdiği konserlerde yaptığı uzun konuşmalar ara ara hayranlarını kızdırdı ama “Baba”ydı, ne dese hakkıydı. Öyle kabul ettik, konserlerini hep aynı heyecanla dinledik. Kanada’dan dönüp yeniden sahneye çıkacağı günü de heyecanla bekliyorduk. Olmadı.

Sessizdi ara ara kendince huysuzluk yapıyordu, gelen her yeni haber bizi mutlu ediyordu. Daha geçenlerde, yeni bir albüm müjdesi vermişti. “Kızım Damla’ya emanet” dediği şarkıları artık onsuz dinleyeceğiz. Keşke öyle olmasaydı. Başta söyledim, her şeyin özeti, lakabı: “Baba”. Gitti, bizi öksüz bıraktı.

Rock bahsinde dört ayaklı bir büyük platform var: Barış Manço, Fikret Kızılok ve Cem Karaca’dan sonra Erkin Koray’ın gidişiyle o platform çöktü. Çocukları sağlam, bayrak doğru ellerde. Rock her seferinde daha da güçlenecek ama artık bir yanımız hep eksik kalacak. Ah be Erkin Baba, “hoşça kal” demek o kadar zor ki… Yine uzaydan o elektrik hasıl olsaydı, seni alıp bize getirseydi. Bu olmadı. Hiç olmadı.

'Yalnızlar Rıhtımı’nın tam ortasında ıssız kaldık'

Sanatçılar, siyasetçiler ve hayranları da sosyal medya üzerinden üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabında taziye mesajı yayımladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş da dahil birçok siyasi de Koray'ın ölümü nedeniyle sosyal medya paylaşımları yaptı.

Şarkıcı Ayşegül Aldinç, Koray'ın Yalnızlar Rıhtımı şarkısına atıfta bulunarak, "O da gitti. Yalnızlar Rıhtımı’nın tam ortasında ıssız kaldık" diye yazdı.

Sinemacı ve şarkıcı Mahsun Kırmızıgül "Önce Barış Manço, sonra Cem Karaca ve şimdi Erkin baba bizlere veda etti" dedi.

Müzisyen Sabahat Akkiraz "Ah Sevgili Erkin Koray korkutma bizi demiştim. Sen de bizi bırakıp gittin" ifadelerini kullandı.

Şarkıcı Sıla Gençoğlu ise "Ve bir baba daha gider" paylaşımında bulundu.

LMLM

LM